zaterdag 29 augustus 2015

28-29 augustus - 24 uurs

Gisterochtend uit Enkhuizen vertrokken. Ging het bij de sluis al lekker. Boot voor ons deed de schroef niet uit. Ook niet toen zowel Philip als vrouwtje het hadden gevraagd. Stomme mensen, hoorde ik de hele tijd dat geklots.

Op het Markermeer meer konden de zeilen op en de motor uit. Heerlijk liggen schommelen terwijl we aan het zeilen waren. Omdat de wind een beetje draaide hoefde pas bij Amsterdam de motor aan.

Rustig gewacht bij de brug, over een bijna leeg IJ gevaren en daarna als eerste boot gaan liggen wachten voor de nachtvaart. Mocht ik ondertussen door het Westerpark rennen. En wachten. Want we gingen om 1.45 uur weg.

Om 3.30 uur lagen we aan de andere kant van Amsterdam. Wachten op de brug die om 7 uur open gaat. Rond 9.40 uur waren we terug in de Overstag haar thuishaven.

Even geslapen, daarna alle hondenharen weggehaald en de boot schoongemaakt. Nu komt Bart zo om vrouwtje en mij op te halen.

Was een fijne vakantie op leuke plekken waar ik los rond mocht lopen. En dat Philip me verwend is ook niet erg. Kreeg gisteren 2 stukjes kebab van hem en net een stukje ei. Ga ik missen als ik thuis ben.

Pootje van
Catootje

donderdag 27 augustus 2015

27 augustus - ik ben droog gebleven

Philip had vanochtend een heel goed idee. Hij ging op zijn computer kijken of er nog bijzonderheden waren/zijn voor de tocht via Haarlem. Kwam hij erachter dat de brug in Hillegom tot nader bericht vanaf vandaag gestremd is. Hadden we morgen niet verder gekund.

Nu was er dus een keuze: vandaag varen naar de andere kant van het Markermeer en daar slapen, oversteken en vannacht door Amsterdam of morgen oversteken en door Amsterdam. Een blik op buienradar maakte de keuze makkelijk... Vrouwtje en ik zijn voor 2 nachten gaan betalen.

Bleven ze eerst op de boot, want ze gingen wel tussen de buien door boodschappen doen. Ging het iets eerder regenen en iets harder en waren ze dus iets natter toen ze terugkwamen. Hun spullen hangen nu, acht uur later, nog te drogen. Ben ik even blij dat ik niet heb gezeurd of ik mee mocht.

Vanmiddag een dutje gedaan, beetje voorslapen voor morgen. Toen het droog was op Gependam schepen gaan kijken. Weer een overdosis Duitse scholieren gezien en gehoord.

Morgen gaan we echt richting huis. Alhoewel vrouwtje en ik gaan eerst nog naar Vinkeveen. Maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel. Ik hoop dat het laatste vakantiedag heel veel zon heeft.

Pootje van
Catootje

woensdag 26 augustus 2015

26 augustus - schommelen

Voor wie het nog niet heeft gemerkt, het waaide vandaag best hard. Echt waar. Ik heb het zelf gevoeld.

Eerst vanochtend toen vrouwtje en Philip gingen kijken naar de golven bij de buitenhaven. Mocht ik mee de dam op naar het havenhoofd. Moest ik goed zorgen dat ik vier pootjes aan de grond hield. Waaide bijna weg, durfde niet te rennen. Was er nog teveel wind en teveel golven, zijn we dus eerst nog even in de zon en uit de wind gaan zitten.

In de middag zijn we wel gaan varen. Voelde ik, vanuit de hondenkooi, de Overstag door de golven gaan. Waren echt hele grote, hoge golven bij. Die spetterde gewoon over de kap heen vrouwtje nat terwijl ze stond te sturen. Philip moest daar heel hard om lachen en gelukkig vrouwtje ook. Ik was heel verdrietig geworden als ik zo nat was geworden. Ik hou niet van nat.

Kon gelukkig eerst in de zon en later toen het nog droog was mijn wandelingen maken. Ging namelijk heel hard regenen vanavond en onweren en waaien. Ben ik lekker binnen op de bank op de oplader van Philips computer gaan liggen. Dat is een warm plekje waar ik heel goed kon slapen.

Net nog even chippies gegeten en nu gaan we zo slapen. Morgen willen ze naar Haarlem. Denk dat ze dat wel gaat lukken.

Pootje van
Catootje

dinsdag 25 augustus 2015

25 augustus - Vrouwtje

Toen ik mijn oogjes opendeed en dus ook mijn oren weer in de lucht stak wist ik het al. Varen zat er waarschijnlijk vandaag niet in. Tijdens mijn ochtendwandeling zijn we naar de havenmeester gelopen. Hebben we maar meteen voor twee nachten betaald. Mij waaide het te hard, dus ik ben snel naar de Overstag teruggelopen en daar niet meer vrijwillig vanaf gegaan.

Vrouwtje is naar het Vrouwtje gelopen. Zagen ze ondertussen schepen die door de sluis naar buiten gingen. Snapte zowel vrouwtje als Philip al niet. Zij hadden al gezien dat het windkracht 7 was en Stavoren was ook nog lagerwal. Gelukkig kwamen de scheepjes tot inkeer en keerde ze 500 meter buiten de havenhoofden om. Scheelde de KNRM weer een redding.

Bij het Vrouwtje hebben ze gekeken naar de boten in de haven en daarna zijn ze dumkes gaan kopen voor Noor. Hebben ze zomaar ook hondenlekkers voor mij meegenomen. Helemaal top natuurlijk al wil ik nog steeds een stukje dumke van je, Noor.

Weer terug kwam vrouwtje naast me zitten om dingen op de computer te doen en ging Philip bootdingen regelen. Later zijn vrouwtje en ik nog even buiten uit de wind in de zon gaan zitten. Nu hebben we gegeten, heb ik mijn avondwandeling gehad en luister ik naar de wind en de regen.

Hoop dat we morgen verder kunnen. Zelfs vrouwtje weet nog niet of we het vrouwenzand achter ons kunnen laten. We zullen zien.

Pootje van
Catootje

maandag 24 augustus 2015

24 augustus - Verkleedpartij

Het leek wel een grote verkleedpartij vandaag. En dat terwijl we gewoon van zout naar zoet gingen. Met als doel zo ver mogelijk te komen voordat het slechte weer begon.

Om te beginnen rustig een rondje gelopen en brood gehaald. Na het ontbijt een kopje koffie op het achterdek. Met dit keer een top uitzicht. Een knul van een jaar of veertien die zonder problemen even de Feeling 37 van zijn ouders weg vaart terwijl pa en ma lijnen staan op te schieten. Ik zeg: 2 pootjes in de lucht!

Vlak voor het vertrek werden truien en jassen aangedaan. Niet door mij natuurlijk, ik mocht gewoon lekker op de slaapzak van vrouwtje liggen. Op het wad kwam opeens Philip naar binnen om zijn regenpak aan te doen. Was hij net weer buiten hield de regen op. Kon dat pak dus weer uit.

Iets later hoorde ik dat de jassen uitgingen en nog later ook de truien. Ik dacht nog "straks komt hij zijn korte broek nog halen". En inderdaad, later op de middag kwam Philip naar binnen om zijn korte broek aan te doen. Volgens mij hebben ze wel lekker weer gehad.

Bleek dat de donkere regenwolken en het rotweer allemaal boven Noord-Holland zat. Dat was goed te zien vanuit de zon in Friesland. Ze hebben zelfs een windhoos gezien in de verte. Zelf zijn we, vanwege de weersverwachting, in de binnenhaven van Stavoren gaan liggen. Beschut achter de bomen met gras dichtbij.

Morgen gaan we dumkes kopen voor Noor. En eten en ... Of we daarna ook nog gaan varen weten ze nog niet, hangt van het weer af.

Pootje van
Catootje

zondag 23 augustus 2015

23 augustus - strand

Wat een dag. Vanochtend met vrouwtje gaan wandelen en meteen maar samen broodjes gekocht (en een verjaardagscadeau voor Frank, maar dat mag ik nog niet verklappen) voor het ontbijt. Kreeg ik het laatste plakje van de worst.

Daarna werd natuurlijk eerst koffie gedronken op het achterdek, terwijl er veel andere mensen weg gingen. Nadat er ook een beetje geklust was rondom de boot en de Overstag wat extra diesel had gekregen liepen we naar de fiets. Nu ging het echt gebeuren.

Wat bleek? Er zat een zelfde, rieten, mandje op als thuis. En daar legde vrouwtje ook nog een handdoek in. Tja, dan durf ik wel. Zijn we langs het dorp naar de duinen en het strand aan de andere kant van het eiland gefietst. Daar over het duin gelopen en een mooi plekkie uit de wind gezocht.

Vrouwtje had voor mij een eigen handdoek meegenomen. Ben ik natuurlijk niet op gaan liggen. Ze had ook een bal mee. Ik weet nu dat je van met een bal spelen op het strand heel veel zand op je neus krijgt. Ben nog met het vrouwtje meegelopen naar de zee, maar de golven waren me te woest en zagen er heel gevaarlijk uit. Later ook met Philip meegegaan. Toen per ongeluk nat geworden omdat ik toch minder snel achteruit loop dan een golf aan land komt.

Niet te lang gebleven op het strand want het waaide hard en de stroming was te sterk om veilig te zwemmen. Nog op het achterdek gehangen voordat ze uit eten gingen. Hebben ze dus een T-bone steak gegeten bij Plezant, heeft vrouwtje zomaar de randjes voor me meegenomen. Had ik toch ook een klein feestmaal.

Morgen zou er minder wind moeten zijn. Gaan wij terug het zoete water op. Proberen we zo ver mogelijk te komen. Ik hou jullie op de hoogte.

Pootje van
Catootje

zaterdag 22 augustus 2015

22 augustus - Vlieland

Weeronline, het KNMI, Meteoconsult en Windguru ... allemaal zeggen ze dat het morgenavond gaat stormen, onweren en regenen. En omdat wij vanochtend toch weg moesten van ons plekkie zijn we maar meteen goed gaan liggen voor de storm. Ons maak je niet gek, wij blijven hier tot maandagochtend.

Dus ... Ja,  inderdaad ... goed geraden: ze hebben fietsen gehuurd. Dit keer met echt mandje voor mij. Ben ik vandaag niet ingegaan hoor. Ik moet natuurlijk niet te snel toegeven. Als ze naar het strand gaan dan is het vroeg genoeg.

Maar goed, zij dus aan de fiets. Eerst naar het dorp voor cadeautjes en drank. Hebben ze hier geluncht (top plan, kon ik mooi kaasjes mee eten) en zijn ze daarna een rondje eiland gaan fietsen. Nou ja, tot de helft en terug want verder mag je alleen maar lopen.

Na het fietsen lekker buiten gelegen op de luxe kussens. Er was weer veel entertainment in en om de haven. Een schip van de bruine vloot heeft een meerpaal kapot gevaren. En de schipper van een witte platbodem was vergeten zijn motor te starten/gas te geven toen hij de zeilen liet zakken. Dus die lag op het strand te wachten op hoger water.

We hebben dan ook buiten gegeten, kijkend naar de andere schepen die binnen kwamen. Even een puntje over communicatie aan boord: dames als jullie het beter denken te weten ga dan niet vanaf het voordek vertellen hoe meneer het moet doen, maar pak het stuur en regel het gewoon zelf.

Na het eten mocht ik lekker rennen door bos, duin en over het strand. Hondjes mogen hier namelijk bijna overal los. Nu ga ik goed uitrusten zodat ik klaar ben voor morgen.

Pootje van
Catootje

vrijdag 21 augustus 2015

21 augustus - konijntjes

Okay, er zit 1 voordeel aan heel vroeg opstaan. Maar dan ook echt maar 1. Er is, als je om 5.15 uur opstaat en daarna je ochtendwandeling maakt, niemand anders en dus kan je lekker achter alle konijntjes aanrennen. En vrouwtje vond het niet erg, want ik kon daarna toch uitgebreid slapen.

Om 6.10 uur gingen we op de motor weg zodat we veilig tussen de zandbanken door konden. Rond 7 uur werd ik verrast. Om te beginnen ging de motor uit en daarna kwam vrouwtje weer gezellig bij me liggen. Philip ging ondertussen heel hard zeilen.

Rond 10 uur stond vrouwtje weer op, dus had ik ons bed weer voor mij alleen. Philip ging liggen en dat deed de wind ook. Heb ik de rest van de 15 uur durende reis met een brommende motor naast mijn koppie moeten slapen. Af en toe kwam er iemand een aai over mijn bol geven, maar verder heb ik heerlijk rustig gelegen. Ook geen geschommel want met windkracht 1 komen er niet zoveel golven.

Nu zijn we op Vlieland. Philip heeft de Overstag keurig tussen twee andere schepen geparkeerd. Aan beide kanten nog een meter over ;-) Ik heb al door het dennenbos en over het strand gerend. Mijn bezoek kan nu al niet meer stuk.

Wat we morgen gaan doen? Geen idee, zien we dan wel.

Pootje van
Catootje

donderdag 20 augustus 2015

20 augustus - Spiekeroog

Whoh, ben ik vandaag zomaar op de echte zee geweest. Want de reis van Norderney naar Spiekeroog  (en terug) ging over zee. Wel veel dichter bij de kust dan de Overstag kan, dus ik heb veel strand gezien. Maar ook bruine dolfijnen.

Ook Spiekeroog is autovrij. Alleen hier geen paarden maar elektrische karretjes. En een paardentram, dat dan weer wel. Zijn we niet mee geweest want hoewel ik wel bij de paardjes durfde komen, was de grote hond die ook meeging te groot voor mij. Zijn we naast de halte pizza gaan eten.  Ja... "we" want ik kreeg ook een beetje pizza.

Verder dacht ik vandaag 'laat ik eens spontaan een trap op gaan', dat is niet zo goed bevallen. Ben met mijn koppie op de treden geknald en nu heb ik een wond onder mijn kin. Doe ik dus niet meer: stoer zijn. Gelukkig wordt ik nu nog meer dan anders vertroeteld omdat vrouwtje me zielig vindt.

Op de terugweg lekker liggen slapen op de bank van de veerboot. Daarna mee naar de supermarkt en nu alweer een paar uur op de bank van de Overstag. Vrouwtje en Philip gingen satésaus-fonduen: je neemt een pannetje satésaus en doopt daar gehaktballetjes, brood, komkommer etc in. Schijnt lekker te zijn.

Morgen gaan we heel vroeg weg. We gaan terug naar Nederland en dat is ongeveer 90 nM, dus 15 uur varen. Moet je wel zorgen dat je 2 keer stroom mee hebt. De wekker staat om 5.15 uur :-(

Pootje van
Catootje

woensdag 19 augustus 2015

19 augustus - Baltrum

Baltrum is mein dornrőschen der nordsee en dat klopt wel. Wat veel duinroos groeit daar. Maar laat ik eerst over de reis vertellen.

We gingen pas om 11.30 weg, het schip heeft maar een diepgang van 95 centimeter en nog voelde ik dat we af en toe de grond raakten. Om onder Norderney langs te gaan moesten we over een heel grote zandplaat en er was af en toe een beetje te weinig water :-)

In Baltrum liepen we in 2 minuten naar het dorpje. Het is een klein eiland. Ook hier mogen geen auto's komen en stonden er paarden klaar voor het transport van goederen. Voor mensen hoeft dat niet, alles is heel dichtbij.

Zijn we naar het hondenstrand gelopen, al snappen ze de bedoeling van een hondenstrand niet helemaal. Mag je daar niet los lopen, stom hè. Ben ik aan de riem met Philip meegelopen naar de zee. Ook nu weer tot mijn buikje nat geworden. Zelfs nog een tweede keer gegaan.

Daarna tussen alle duinroos door naar een restaurant gelopen. Hier zijn geen straten en tussen alle vrijstaande huizen door staan heel veel struiken duinroos. Weet ik eindelijk waar ze groeien.

Bij het eten kreeg ik van vrouwtje een paar Hollandse garnaaltjes. Lekker joh, noemen ze hier nordsee krabben. Daarna moesten we al weer terug naar de veerboot. Mocht ik weer op de trui van vrouwtje op de bank liggen. Zelfs de mevrouw van de catering kent me al.

Op de kant de meneer van de boot naar de diepgang en de vorm van de onderkant gevraagd. Zo weet ook ik dus die 95 centimeter. De onderkant is plat, kunnen ze droogvallen. Gingen vrouwtje, Philip en hij grapjes maken over het raken van de bodem gisteren en vandaag.

Ik ben daarna lekker op de Overstag gebleven. Zij zijn in het centrum Kebab gaan eten. Daarna hebben ze met een kopje koffie geluisterd naar een soiree van het Symfonieorkest van Warschau.

Nu zitten we alledrie even te computeren. Straks lekker slapen. Morgen nog een dag sightseeing: we gaan naar Spiekeroog.

Pootje van
Catootje

dinsdag 18 augustus 2015

18 augustus - Juist

Mijn pootjes doen wel een beetje zeer. Vandaag heb ik namelijk heel veel gelopen. We zijn naar Juist geweest.

Vanochtend gingen we langs de konijntjes naar de aanlegsteiger van de veerboot. Ik hoefde geen kaartje te laten zien en mocht zomaar mee. We moesten wel buiten staan, binnen was het al vol. Dat was aan de ene kant jammer omdat ik daardoor nat werd. Het regende. Aan de andere kant konden we buiten wel goed zien dat de kapitein een stuk af ging snijden en daarbij even vast kwam te zitten. Moest hij opeens veel gas geven en kwam er heel veel zand naar boven. Ook konden we buiten de mooie staken met rode of groene blaadjes eraan goed zien.

Na een uur varen kwamen we in de haven van Juist aan. Op Juist mogen geen auto's  dus zagen we in de haven een politieagent op de fiets en allemaal paarden met wagens erachter voor het vervoer. Zo kun je het eiland bekijken in een huifkar en wordt ook de vuilnis met paard en wagen opgehaald. Ik vond de paarden wel een beetje spannend. Gelukkig hoefde ik niet meteen in een huifkar, we gingen eerst een stukje lopen en daarna gingen we dan wel het eiland bekijken vanuit een kar.

Zijn we lekker eerst de 500 meter naar de andere kant van het eiland gelopen. Daarna een beetje door de duinen en wat straatjes bekeken. Bij het eten mocht ik onder de tafel liggen, heb van vrouwtje lekker een stukje vis gehad. Toen we na het eten naar de paardjes in de haven liepen waren die er niet meer. Kwam ik mooi onder een ritje in een huifkar uit. Moest ik jammer genoeg wel zelf nog een uur door de regen lopen.

Op de terugweg zijn we op het dek beneden in de boot gaan zitten. Mocht ik op de jas van vrouwtje op de bank liggen. Was nog wel een avontuur. Opeens kwam er namelijk koffie uit het plafond en langs de muur. Bijna bovenop Philips hoofd. Hadden ze boven een kan koffie laten vallen. Voordeel was wel dat Philip toen ook gezellig naast me kwam zitten.

Na een uur waren we weer terug op Norderney. Zijn we naar de boot gewandeld waar ik een lekker kipsnackje kreeg. De rest van de dag op de bank liggen slapen. Morgen gaan we namelijk weer op ontdekkingstocht. We gaan morgen naar Baltrum.

Pootje van
Catootje

maandag 17 augustus 2015

17 augustus - regen

Het jippie - gevoel dat ik had toen we uit Norddeich weg gingen (eindelijk weer varen) was een uurtje later minder. Wat een hoge golven. Het leek wel of ik in een achtbaan zat. Was dan ook wel blij dat we naar Norderney gingen en niet meteen door naar Nederland.

Op Norderney kwamen lieve mensen ons helpen bij de aanleg. We hadden het eennalaatste plekje in een box, dus ik hoef geen heel steile trap te lopen en hoef niet in mijn reddingvest omhoog worden gehesen. Heb meteen maar even gecontroleerd of het gras nog naar konijntjes rook. Ze zijn er nog.

Naar het dorp ben ik niet mee gegaan. Slimme keuze, ze kwamen terug als 2 verzopen katten. En daar pas ik voor. Wel fijn dat het ook regent op vakantie, al die zon ging irriteren. Ben net toen het even droog was naar het gras geweest. Laat mij verder maar lekker op de bank liggen.

De komende dagen gaan we eiland hoppen. Morgen naar Juist (je zegt Juust). Tot dan.

Pootje van
Catootje

PS  Erdnuss Flippies zijn heel lekker :-)

zondag 16 augustus 2015

16 augustus - verwaaid

Want kan ik vertellen over een dag in de haven? Wat dat is waar verwaaid liggen op neer komt. Even lopen en dan snel naar de boot terug.

Zij zijn wel een wat grotere ronde gaan lopen. Langs de rommelmarkt, niet met nette kraampjes maar een dijklange kofferbak verkoop. Wel grappig, niets te eten dus goed dat ik thuis ben gebleven.

Vanmiddag waren zij ook binnen. Beetje dingen doen die anders blijven liggen. Bij het eten mocht ik een heel groot bakje vla uitlikken, daarna zijn we gaan wandelen en toen slapen. Als ik het zo opschrijf alsnog een druk dagje. Maar ik hoop wel dat we morgen weer gaan varen.

Pootje van
Catootje

zaterdag 15 augustus 2015

15 augustus - nat

Het heeft vannacht geregend en geonweerd hier. Heb ik natuurlijk geen last van gehad want ik lag lekker aan vrouwtjes voeten. Bij mijn ochtendwandeling was het gras al weer droog.

De ochtend krachten gespaard voor wat nog ging komen. Af en toe moest ik wel even stoer blaffen. Werd ik betrapt door een meneer die had meteen door dat ik klein hondje ben. Ik ben gewoon  doorgegaan met blaffen. Van vrouwtje moet ik oefenen om een octaaf lager "woef" te zeggen, maar dat lukt me niet zo goed.

In de middag gingen we dan eindelijk naar het hondenstrand. Moest ik wel eerst in het mandje achterop de fiets. Omdat ik daardoor wel energie voor op het strand overhield heb ik me over mijn schroom heengezet.

Dat hondenstrand heeft 2 soorten water. Een stuk wad waar je heerlijk kan rennen met halftij en waar ik met mijn pootjes steeds bij de grond kon. En een Norddeichs strand = betonnen stenen als kademuur en dan tussen kade en duin zand en vanaf de kade meteen dieper water. Dat laatste, daar ben ik dus niet in gegaan. Ga niet echt zwemmen.

Op het wad wel lekker gerend. Philip ging steentjes en takjes gooien en met me mee het water in. Werden mijn buik en pootjes helemaal nat en zwart. Heb ook nog wat andere honden en hondjes gezien. Durfde zomaar met een grote hond mee te rennen. Na een uurtje spelen gingen we de fietsen terugbrengen en naar de boot.

Daar kwam de prijs die ik moet betalen voor zoveel plezier: ik werd gewassen. Gelukkig hebben ze er deze keer geen foto's van gemaakt. De rest van de dag heb ik binnen op de bank warm en droog liggen worden.

Pootje van
Catootje

vrijdag 14 augustus 2015

14 augustus - keuzes

Als hond heb je het hier aan boord zwaar. De keuzes van het leven komen dagelijks langs:
- ga ik op de bank liggen of op de grond?
- lig ik in de hoek dicht bij het eten of rustig onder de tv?
- eet ik eerst mijn eigen eten op of wacht ik totdat zij klaar zijn met eten?

Vandaag kwamen daar nog wat beslismomenten bij:
- ga ik mee fietsen of pas ik op de boot?
En als ik dan mee ga fietsen:
- ga ik met Philip mee langs de dijk of met vrouwtje richting stad en bos?
Die moet ik misschien even uitleggen. Philip is vandaag naar het  Funktechnisches Museum Norddeich Radio e.V. geweest. Soort Scheveningen Radio,  net als dat gesloten maar hier nu een museum met zendamateurs. Vrouwtje ging naar een dorpje 15 km verderop om een bijzonder cadeautje voor opa te halen. Dus ik kon kiezen.

Heb voor mezelf gekozen en ben op de boot gebleven. Achteraf maar goed ook. Bij Philips museum had ik niet naar binnen gemogen en vrouwtje heeft weliswaar door een super gaaf bos gereden maar ook heel veel km door steden en over wegen waar ik niet los had gemogen.

Nee, de bank was ook vandaag weer mijn beste vriend. Vrouwtje heeft beloofd dat we morgen naar het hondenstrand gaan. Eerst zien .... en niet in de regen.

Pootje van
Catootje

13 augustus - hard

Omdat de kade op Norderney niet beviel, er pas zondag misschien plek aan de steiger zou komen en misschien ook wel omdat ik het gezegd had ... Vandaag zijn we van Norderney naar Norddeich gevaren. Nou ja gevaren. Zeg maar gerust gevlogen.

Na een rustige ochtend (we moesten wel, de mensen van de boot naast ons waren nog niet terug) zijn we iets voor hoogwater uitgevaren. Hemelsbreed is het 5.2 nM/9.6 km naar de overkant. Er liggen hier een paar platen voor de deur (lees bijna alles valt droog bij laagwater, je kan wadlopen van Norddeich naar Norderney) en dus moesten we omvaren. Hebben we vandaag de geweldige afstand afgelegd van 8 nM/14.8 km.

Het waaide lekker, 22.1 kts/6 Bft. Op eerst een ruime en daarna een halve windse koers hebben we met alleen de genua een maximale snelheid van 8.7 kts gemeten. Waren we dus met een uur aan de overkant. Vrouwtje wilde alleen niet meteen met mij gaan lopen. Ze had de hele weg staan sturen en daarom spierpijn van het evenwicht houden.

Wat later ging ze toch met me lopen. Kon ik mooi horen dat de buren in de haven bewondering hebben voor vrouwtje omdat ze zo strak de boot aan had gelegd. We wilde achteruit de box in voor de makkelijke afstap. Gewoon kwestie van gas erop tegen het verwaaien en 100% vertrouwen op de man met de lijn bij de middenbolder. Beetje gas vooruit om af te stoppen. Denk dat hij de boegschroef miste.

Ze hebben daarna wel het stadje hier bekeken. De veer is druk, er is een mini strand en dat is heel druk en er zijn twee winkelstraten die druk zijn. Gelukkig is de dijk waar ze met mij lopen minder druk.

Heb weer het woord fietsen gehoord. Hoop er het beste van.

Pootje van
Catootje

woensdag 12 augustus 2015

12 augustus - getijde

Hoewel Langeoog het mooiste eiland van het Duitse wad is tot nu toe, hebben we het vandaag verlaten. We zijn niet naar Wangerooge gegaan. De wind kwam uit het noordoosten en als we zin hadden gehad in motoren dan waren we wel door het Kielerkanaal gevaren.

Dus gingen we waar we wind ons heen bracht. Wat als voordeel had dat de motor snel uit ging en ik rustig op de slaapzak van vrouwtje kon slapen. Ben wel wat heen en weer geschoven door wendingen en golven. Al met al was het heerlijk vertoeven.

Bleek na het aanleggen (te herkennen aan de motor die aangaat, de boot die draait, voetstappen op het dek en dan een motor die weer uit gaat) dat we in Norderney liggen. Leuke plaats, helaas geen plaats aan de drijvende steigers. Liggen we aan de kade en moest ik dus omhoog worden  gehesen. Dit keer met een zware haak en natuurlijk moest ik weer op de foto. Ik haat aan de kade liggen in getijde havens!

Als wraak ben ik net tijdens mijn avondwandeling achter de konijntjes aan gaan rennen. Had ik vandaag toch nog een lolletje.

Vrouwtje wil ook liever niet aan zo'n kade liggen. En Philip heb ik vandaag al horen praten over de haven aan de overkant van het wad. Is maar 2 uur varen. Ik zeg doen

Pootje van
Catootje

dinsdag 11 augustus 2015

11 augustus - home alone

Het is me gelukt. Het gisteren door mij afgegeven signaal heeft mijn doel helpen bereiken: ik hoefde vandaag niet mee in een mandje. Heb heerlijk de hele dag de boot voor mij alleen gehad. Beetje slapen, beetje doezelen, beetje rondhangen dus.

Dat ik daardoor niet op het meest oostelijke puntje van Langeoog ben geweest, dat ik geen 16 meter hoge duin ben opgelopen en dat ik niet door het bos van dit eiland heb gelopen is een prijs die ik graag betaal. Dat lopen was trouwens niet vrijwillig hoor, Philips fiets had een lekke band.

Heb wel even met de fiets mee mogen rennen. Dat vind ik dan weer wel leuk. Tijdens mijn avondwandeling laten zien dat ik nog wel jong en lenig ben. Gewoon even op een bankje en daarna over de rugleuning gesprongen. Schrokken ze van,  mijn humor :-)

Morgen gaan we weg. Hoe laat? Als er genoeg water is ...

Pootje van
Catootje

maandag 10 augustus 2015

10 augustus - niet mijn dag

Zoals de titel al zegt het was vandaag niet mijn dag. Heb ik dat slechte nieuws maar meteen gebracht. Waarom vraag je? Dat zal ik uitleggen.

Het begin vanochtend best lekker hier. Geen zon, maar ook geen regen. Dus ik blijf na mijn ochtend wandeling lekker buiten zitten. Beslissen ze opeens dat vandaag een rust- & klusdag is. Pakt Philip de tuinslang en hoor ik opeens water over het dek komen. Gaat ie de boot afspoelen. Ja wacht ff, ik zat nog buiten he. En ik hou NIET van water. Was even bang dat er ook een douche voor mij zou volgen. Dat viel mee. Ben gewoon zo snel mogelijk naar de bank binnen gevlucht.

Vanmiddag had ik even rust. Het was rustdag en daar heb ik dan ook recht op. Ze zijn met het treintje naar het dorp gegaan, hebben daar boodschappen gedaan en kwamen op de fiets terug. Toen zag ik het dus al aankomen. Morgen een fietsdag en voor je het weet moet ik mee in zo'n mandje.

Inderdaad vanavond bij de start van de avond wandeling werd ik in het mandje achterop de fiets gezet. Vrouwtje wilde een foto van me maken. Nou ik heb voor eens en voor altijd laten zien dat ik NIET in een stalen mandje achterop wil: ik ben eruit gesprongen! Was wel een beetje spannend hoor, best trots op mezelf dat ik het durfde.

Ze moesten erg lachen maar de boodschap is wel duidelijk geloof. Ik mag morgen thuisblijven.

Pootje van
Catootje

zondag 9 augustus 2015

9 augustus - 30 centimeter

Ik hou wel van een beetje avontuur. Ben niet voor niets zeezeilende hond geworden. En vandaag was een van mijn meer avontuurlijke dagen.

Het begon vanochtend rustig. Had beetje spierpijn in mijn rechter achterpoot, maar dat mocht de pret niet drukken. Onze solo zeilende duitse buurman had minder pret. Hij had in 1 nacht al meer dan 100 liter water uit zijn boot gehaald. Waarschijnlijk een lek bij de kiel. Daar gingen zijn drie maanden Oostzee. Hij was nu op weg naar huis. Vrouwtje en Philip zeiden tegen elkaar dat zij niet verder zouden gaan bij zoiets. Maar ik kan die meneer wel begrijpen: no place like home.

Wij voeren weer een paar uur na hoogwater uit om de stroom optimaal te benutten. Was iets meer stroom dan gedacht dus hebben we het op zee rustig aan gedaan. Beetje slapen, lekker zonnetje. Genieten dus. Het avontuur begon toen we de uiterton van Langeoog tegenkwamen.

Die ton lag niet waar wij hem hadden verwacht. Zowel de papieren als de digitale kaart gaf een andere plek. Maar goed, wij sturen dus netjes op de eerste ton aan. Was wel een beetje spannend want er stond maar 1,9 meter water en wij hebben graag meer dan 2 (we zijn 1,70 meter diep). Met rustig varen en strak sturen kwam het helemaal goed. De boeienlijn daarna was bijzonder met een groene ton tegen het strand van het buurland (Baltrum) aan en meer richting de haven geen rode tonnen meer maar een strand/duin met zuid-kardinalen.

Bleek trouwens niet het meest spannende stuk te zijn :-) We moesten de haven nog in. 1e poging liepen we op een ondiepte. Met een tip van een 'local' ging het beter en kwamen we de haven binnen. Alhoewel ... terwijl vrouwtje mocht sturen zetten Philip het dieptemeteralarm maar uit omdat het teveel piepte. Ik zat binnen mee te kijken en heb een diepte van 1,1 meter langs zien komen. Da's 2 van mij te weinig ;-)

Nu nog een plek. De jachthaven zelf lag vol. Wij hebben nu een mooi plekje aan de grote boten steiger. Stoer he. Eerst lagen we naast een platbodem uit Harlingen, later zijn we zelf aan de steiger gaan liggen omdat die meneer liever niemand naast zich had.

Vrouwtje en Philip zijn vanmiddag nog even naar het stadje gegaan met het treintje. Vanavond mocht ik mee lopen langs de duin. Ging Philip steeds nep stokjes en steentjes weggooien, nou daar loop ik dus niet meer achteraan. Wel een mooie zonsondergang gezien.

Morgen blijven we hier. Gaan ze vast weer fietsen. Als ik maar niet in zo'n mandje mee hoef.

Pootje van
Catootje

zaterdag 8 augustus 2015

8 augustus - fietsmand

Echt, ik heb het vanavond even geprobeerd. Maar achter op de fiets in een staaldraad mandje is niet echt mijn ding. Ben ik blij dat ik vanochtend al geblaft heb dat ik wel op de boot zou passen vandaag.

Ze gingen namelijk weer fietsen. Klinkt als een terugkerend fenomeen deze vakantie. Dit keer dus een rondje Norderney. Nou ja, voor zover je dat op de fiets kan doen... Dus tot ongeveer halverwege.

Conclusie is dat Norderney een mix van Terschelling en Vlieland is. Langgerekt en smal als Terschelling en dennenbossen zoals op Vlieland. Ja doei, het is gewoon zichzelf. Laat ik blaffen dat ik niet onder de indruk was. Philip is nog bij de vuurtoren naar boven gelopen. Heeft hij niet eens zelf de treden geteld, stond op een bordje dat het er 253 zijn. Waar is de tijd dat Daan en hij zelf de treden van de vuurtoren van Borkum telde?

Moesten ze dus na terugkomst bij.de boot de fietsen terugbrengen en mij uitlaten. Werd dat gecombineerd en zat ik dus opeens in een fietsmandje. Vond er niets aan, veel te wiebelig.

Vanavond een klein rondje gelopen. Er is musikfest en wij liggen 2e rang. Net niet recht voor de deur. Nu genieten van de muziek en dan lekker slapen.

Pootje van
Catootje

vrijdag 7 augustus 2015

7 augustus - zeehonden

Wisten jullie dat echte zeehonden het zonlicht als een soort spiegel reflecteren? Ik tot vandaag ook niet, maar ook een hondje is nooit te oud om te leren.

We hebben Borkum achter ons gelaten en zijn vandaag naar Norderney gevaren. Niet gezeild, zoveel wind stond er niet. Maar met ruim 2 knopen stroom mee en de motor op cruisesnelheid kom je er ook. Schommelt de boot ook niet zo en heb ik dus rustig de kans om met 2 pootjes op de leuning door het raam te kijken.

Zag ik wel 8 zeehonden, ja echt acht. Niet allemaal tegelijk dus het kan in theorie ook 1 zeehond geweest zijn die ik 8 keer zag. Maar 8 keer kwam er een snuit boven water. Soms bleef de zeehond op zijn rug liggen en dan spiegelde de zon op zijn buik, grappig om te zien.

Verder niet zoveel te vertellen over de reis. Ging lekker snel, we liggen aan de kade dus zakken nu 4 meter naar beneden en de havenmeester spreekt nog steeds gewoon Nederlands. O ja en ik heb hier wel 2 stabijen gezien op een boot. Dus Liefke, jij kan hier ook naar toe hoor.

Het was verder wel een beetje dierendag. Op mijn wandelingetje net heb ik wel 100 konijnen gezien. Mocht niet eens los en er achteraan rennen. Flauw he.

Over morgen denken ze nog na. Ik merk het wel.

Pootje van
Catootje

donderdag 6 augustus 2015

6 augustus - relaxed in de zon

Wind uit de verkeerde hoek. Vanaf het wakker worden al zon. Wij hebben het vandaag lekker rustig aan gedaan. In de ochtend wat in de zon gelegen.

Mijn middag was ook relaxed. Mocht ik buiten op het mooie kussen. Kon ik naar de andere boten kijken. Er kwamen 3 motorboten aan die naast elkaar gingen liggen. Hadden ze even paniek om het  aansluiten van hun Duitse landvast. Was dat opgelost zwommen er opeens 3 geblondeerde zeeleeuwinnen in het water. Wat oudere duitse dames met een wijntje op of misschien wel meer dan 1 ;-)

In de avond gingen we wandelen. Had ik lekker in het gras liggen rollen en mezelf viesgemaakt, moest ik van vrouwtje weer schoon en ging ze me ook nog kammen grrrr. Ben daarna snel binnen op de bank gaan liggen. Heb het vuurwerk gemist, maar dat maakt me niet uit. Hou toch niet van die knallen.

Morgen gaan ze weg hier. Ik zie wel waar het gras is waar ik morgenavond op loop.

Pootje van
Catootje

5 augustus - rondje Borkum, mij niet gezien

Wat een aktie vannacht. Ik was blij dat mijn taak het warm houden van vrouwtjes slaapzak was. Zij ging eruit om met Philip de Overstag (en de 2 boten ernaast) netjes aan de kant te leggen toen de Moody 54 er tussenuit ging. Hadden we samen gisteren voorbereid, dus de achterlandvast zat al vast en de voorlandvast lag, achter de Moody langs, ook al naar de wal. Kregen ze vanochtend de complimenten van de meneer achter ons omdat het zo soepel ging.

Lagen we dus al weer te slapen als eerste aan de wal met 2 boten naast ons, ging om 7 uur de boot in het midden weg. Heb ik ze hier aan boord maar even wakker geblaft. Moet mijn taak als waakhond natuurlijk ook 's-nachts serieus nemen. Vanochtend na het ontbijt vertrok de laatste boot en lagen we alleen. Nu ligt er wel weer een boot naast ons, dus vannacht moet ik alert zijn.

Met het dagprogramma heb ik niet meegedaan. Moet toch ook slapen en als dat met zoveel aktie in de nacht niet lukt dan maar overdag. Daarbij ... ze gingen een rondje eiland fietsen. Mag ik hier toch niet los en in zo'n bakje daar houd ik niet van.

Bleek een goede keuze. Ze hadden gewone fietsen gehuurd maar wel de avontuurlijke route genomen. Hobbels en kuilen, duintoppen en zandbakken ze zijn het allemaal tegengekomen. Hebben ze onderweg maar gegeten, in het stadje uitgerust en boodschappen gedaan en bij de vuurtoren kebab gegeten. Daarna moesten ze nog naar de boot fietsen en moest vrouwtje mij nog uitlaten. Haha, is goed voor haar: hondje uitlaten met spierpijn :-)

Wat we morgen gaan doen weten ze nog niet. Maakt mij niet uit... Ga wel slapen

Pootje van
Catootje

dinsdag 4 augustus 2015

4 augustus - na regen komt zonneschijn

Toen ik vanochtend wakker werd regende het. Heb ik me gewoon weer omgedraaid en ben verder gegaan met slapen. Dat kan ik heel goed, slapen. Om een uur of tien was het even droog. Gelukkig zag vrouwtje dat ook en zijn we gaan wandelen. Begon het weer te miezeren en zijn we snel naar binnen gegaan.

De rest van de dag heb ik rustig op de bank het boek van vrouwtje mee liggen lezen. Ging over denken als Sherlock Holmes en er kwam ook een hond in voor. Toen vrouwtje even ging powernappen heb ik stiekem een stukje zelf gelezen, hebben ze prompt op de foto gezet.

In de avond was het droog en kwam er zelfs zon. Zijn we gaan wandelen. Ik mocht de hele weg lekker los rennen. Fijn joh na een hele dag binnen zitten.

Net heb ik Philip nog even geholpen met klussen. Heb gesnuffeld of hij wel het goede gereedschap pakte. Nu zijn we wel klaar voor vandaag. De buren zijn niet vanmiddag in de regen weggegaan maar die gaan straks om 5.00 uur. De wekker staat om 4.30. Gooi ik vrouwtje uit bed en draai ik me lekker om.

Pootje van
Catootje

maandag 3 augustus 2015

3 augustus - Hondjes weten het beter

Vanochtend toen hij net was opgestaan wilde Philip eigenlijk helemaal niet gaan varen vandaag. Hij wilde een dag rust. Omdat wij net bij de havenmeester het weerbericht hadden gezien heb ik beleefd blaffend duidelijk gemaakt dat het morgen waarschijnlijk gaat onweren, dat 1 dagje dan 2 dagen worden en dat ik van vorige reizen de grasveldjes in Lauwersoog wel ken. Gingen we wel op pad, goed he. Van vrouwtje begreep ik later dat die ook nog wel had willen slapen, deden we gewoon mijn zin.

Was maar goed dat we gingen want het was een heerlijke dag. In de sluis zagen we 4 lasers die naar zee gingen. Moest ik dus opeens aan Sjoerd, Jelle, Noor en Tijn denken. Zag er gaaf uit

Eenmaal op het wad lukte zeilen niet zo lekker. Er stond gewoon niet genoeg wind. Zijn we dus op de motor langs mijn vrienden de zeehonden gegaan. Later op zee kwam het met dat zeilen helemaal goed. Met een bakstagwindje gleden we richting Borkum.

Het was weer een lange dag zeilen, maar het supergrote grasveld hier in Borkum maakt het de moeite waard. Wat heb ik fijn rondgerend net. Philip ging zelfs tak(jes) voor me gooien. Hoop dat we hier nog even blijven, zal eens een blafje opgooien.

Pootje van
Catootje

zondag 2 augustus 2015

2 augustus: Friese brugwachters begrijpen het

Een tochtje Friesland stond er vandaag op de planning. En ik moet zeggen ze hebben het waar gemaakt. We zijn van Makkum via Kornwerderzand, Harlingen, Leeuwarden en Dokkum in Lauwersoog aangekomen. Moet je 50 nM voor varen in twaalf uur, maar dan heb je ook wat.

Of we onderweg nog wat meegemaakt hebben? Natuurlijk, wij maken altijd wel wat mee. Deze keer ging het echt allemaal heel goed. Even leek het er op dat we weer voor de brug in Dronrijp zouden moeten wachten, maar die brugwacht mevrouw deed hem nog even open. Voor mij wel jammer, want er was me beloofd dat ik op gras mocht lopen als we moesten wachten. Ik had nog even hoop bij de volgende brug, volgens de Almanak zou die tussen 12 en 13 uur niet draaien, maar ook hier was een mevrouw en die deed hem gewoon open. Uiteindelijk heb ik helemaal tot Dokkum moeten wachten. Maar toen was het gras ook wel meteen naast de boot. Heb ik toch even op gerend enzo. Als ik er aan terugdenk kan ik er nog van genieten. De andere mensen in Dokkum waren niet zo blij dat we hier moesten wachten. Het was ook wel een beetje flauw van meneer de brugwachter, hij liet vlak voor zijn uurtje rust wel boten Dokkum uit en wij, die ook al voor de brug lagen, mochten niet Dokkum in.

Zaten we dus een uurtje later weer in een konvooi. Net als vrijdag in Amsterdam en eerder vandaag in Leeuwarden. Konvooi varen is wel leuk, want vrouwtje en Philip proberen altijd achteraan te varen. Kunnen we goed kijken naar wat de andere boten doen. Vanmiddag in Leeuwarden was er een boot waar de mevrouw steeds buiten op de rand ging lopen (ik dacht dat ze wel zou vallen) en dan ging hun boot heel schuin en kon de meneer niet zo goed sturen (tenminste ik denk dat het daar misschien aan lag). Vanaf L’warden ging er een motorboot met ons mee. Komen we later bij een brug, vrouwtje aan het roer, ziet Philip dat er vanaf de andere kant een binnenvaartschip aan komt. Dus wij achteruitn en aanleggen. Had ik natuurlijk ook even kunnen lopen, helemaal vergeten! Maar ik was aan het vertellen van het binnenvaartschip: wij gaan achteruit en aan de kant liggen, de motorboot ging ons nog even inhalen. Moesten ze dus toen de brug openging opeens toch achteruit. Vonden ze wel lastig zo te zien.


Het laatste deel van de reis was heel rustig zonder andere boten en met eten. Net heb ik even lekker gelopen hier. Morgen gaan we naar Borkum, daar kan ik heel goed rennen. Dus daar heb ik zin in.








Catootje

zaterdag 1 augustus 2015

1 aug - Wat ik nu weer allemaal heb gezien en gehoord

Laat ik eerst vertellen van de tocht door Amsterdam vannacht. Gingen we met heel veel boten samen varen, da’s lachen joh. Als ik met mijn pootjes op de rugleuning op de bank ga staan, kan ik precies door het raampje kijken. Zag ik een heel grote zeilboot die steeds iedereen in wilde halen en dan extra lang moest wachten voor de brug. En ik zag heel veel paniekerig varende boten toen bleek dat het transport dat vanaf de andere kant kwam een omhoogstaand brugdek op een ponton met 2 slepers erbij bleek te zijn. Aan het einde aangekomen zag ik ook nog heel veel grote mensen die niet kunnen luisteren en wel meteen gingen afmeren terwijl de brugwachter had gezegd eerst even door te varen zodat iedereen door de spoorbrug kon. Wij gingen wel netjes eerst een beetje rechtdoor en hadden daardoor een heel mooi slaap plekkie. Ben niet meer meegegaan plassen, het was 3.30 uur: ik wilde gewoon slapen. Je snapt het was een enorm avontuur, vooral ook omdat ik onderweg naar Amsterdam al mooi versierde boten had gezien met harde muziek.
Vanochtend bleken er nog veel meer versierde boten in Amsterdam te varen. Vooral knal roze was een kleur die we veel zagen. Eerst zag ik het niet zo goed want die eigenwijze mensen uit het konvooi kunnen ook niet lezen. Die wilde om 9.30 uur door een brug die pas vanaf 10 uur open zou gaan. Bleek later dat Philip een afspraak had dat de brugwachter de brug open zou doen als hij losgooide… tenminste daar leek het wel op, wij konden in 1 keer doorvaren.
De hele dag was het heerlijk rustig. Zo rustig dat ze én de luxe kussens én mij naar buiten haalde. Ben ik natuurlijk meteen op een van die kussens gaan liggen. Kreeg ik prompt de afstandsbediening bij mijn pootjes of ik dan ook meteen even uitkijk wilde houden en wilde sturen. Natuurlijk, geen probleem, dat doet deze zeehond even.
Toen het warmer werd moest ik weer naar binnen, ben ik gewoon lekker op de bank gaan liggen. Helemaal niets gemerkt van het passerende van de sluis bij Enkhuizen. Daarna hoorde ik wel dat de motor wat harder ging, maar heb ik gewoon op de andere hoek van de bank verder geslapen. Bleek net dus dat we helemaal in Makkum liggen. Ik kan het zout bijna proeven!


 Ben nu wel heel moe van zo’n hele dag buiten en ga zo slapen.








Catootje