zondag 7 augustus 2016

0807 Portaal van Vlaanderen

In Terneuzen ligt een enorm sluizensomplex. Gisteravond kwamen vrouwtje en Philip erachter dat daar ook een bezoekerscentrum bij hoort en dat daar rondleidingen worden gegeven waarbij je achter de schermen mag kijken. Dat in combinatie met een verwachte 6 Bft maakte dat ze besloten nog een dag te blijven liggen.

Die dag 'blijven liggen' begon ook met blijven liggen, we hebben heerlijk uitgeslapen. Daarna rustig ontbeten, kopje koffie gedronken en ondertussen las vrouwtje informatie over seniorhonden. Dat schijn ik dus te zijn: senior. Hoor ik eindelijk een beetje bij opa en oma, jippie! Maar seniorhonden moet je dus, net als seniormensen, niet teveel opjagen en niet te actief laten zijn. Mocht ik vandaag op de boot blijven. Gelukkig heeft vrouwtje me van alles verteld en laten zien toen ze terug waren. Kan ik toch nog een leuk stukje schrijven vandaag.

Bij het informatiecentrum hebben ze van alles gelezen en bekeken. Er zijn drie sluizen: de Oost-, Midden- en Westsluis. De Oostsluis is uit 1968 en vooral voor de binnenvaart (die kan je zien vanaf de dijk waar we 's avonds lopen). De middensluis is heel oud en gebruiken ze alleen als de waterstand in de Westerschelde niet meer dan 50 cm afwijkt van het kanaalpeil of om te spuien. De Westsluis is zo groot als de oude sluizen in het Panamakanaal en dus voor zeeschepen. Ze gaan een nieuwe sluis bouwen zo groot als de nieuwe sluizen in het Panamakanaal, moet in 2022 af zijn. Op www.portaalvanvlaanderen.nl kunnen jullie meer lezen :-)

Daarna zijn ze met een gids naar de kelder gegaan waarin het contragewicht van de brug ligt en gaan kijken vanuit de toren waar de organisatie van bootlieden hun bureau heeft. Kwam er zowaar aan het einde ook nog een heel grote boot de zeesluis in, hebben ze dat ook nog even bekeken en zijn ze daarna terug naar de boot komen lopen.

Toen ze terugwaren mocht ik ook naar buiten en hebben we allemaal heerlijk in het zonnetje geslapen. Net nog even een rondje pier gelopen met z'n allen en nu zijn we al weer toe aan het slaapmutsje. Ondertussen kijken we naar het vuurwerk bij Breskens ter afsluiting van de Visserijfeesten. Daar waren vandaag Jacques Herb en de Snollebollekes, baal er wel een beetje van dat ik die gemist heb. Ben gewoon jaloers op Noor, die heeft een bierfeest en een camping :-p

Morgen gaan we weer varen. Hopen we Belgie te halen.

Pootje van
Catootje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten