vrijdag 24 augustus 2018

7 september 2019

Gisteravond kreeg Catootje een epileptische aanval waar ze, ondanks medicijnen van de dierenarts, niet meer uit kwam. Uiteindelijk heb ik rond 01.15 uur besloten dat het genoeg was. Het is nu (te) stil in huis.

Marieke






donderdag 23 augustus 2018

23-8 Thuis in Vinkeveen

Vanochtend mocht ik fijn met Philip mee rennen op het strand. Het vrouwtje ging schoonmaken en daar hou ik niet van. Heb ik gespeeld, dat is veel leuker.

In de middag werd het nog gezelliger. Kwam Bart zomaar ook. Had ik én Philip én Bart om me te verwennen. Top hoor. Moest Bart wel even met vrouwtje naar het ziekenhuis, maar ja ... had ik mooi Philip dus nog om bij te bedelen.

Zijn ze vanavond uit eten gegaan en nu zijn vrouwtje en ik in Vinkeveen. Ze is haar gips kwijt en heeft nu een grote zwarte brace aan haar been. Zal nog wel even lief blijven.




Catootje

woensdag 22 augustus 2018

22-8 Strand / Almere

Ik hou niet van houten steigers. Ze zijn een beetje eng. Dus loop ik altijd heel voorzichtig, pootje voor pootje, over zo`n steiger. Nu hebben ze in Volendam een heel lange houten steiger voordat je buiten de haven bent. Was Philip mijn getreuzel zat en werd ik gedragen als een zak aardappelen over zijn schouder. Wel lekker makkelijk hoor.

Nadat hij met mij had gelopen ging hij nog boodschappen doen. Heeft hij superlekkere brokken voor me meegenomen. Ik heb al een beetje gesnoept zelfs. Daarna gingen we op pad. Niet dat er veel wind stond, maar 1.500 toeren op de motor tuft lekker weg. Nou ja, lekker. Voelde ik eerst dat we opeens 90 graden draaide en heel snel gingen, werd ik daarna een beetje misselijk omdat we een rondje gingen draaien. Bleek dat er zoveel waterplanten zitten in het Markermeer dat we echt heel ruim om het Paard van Marken heen moesten om ze te ontwijken.

Daarna rustig verder gegaan. Stak er zowaar een windje op toen we in de buurt van Pampus waren. Hoorde ik de wind wel en de motor niet, gingen we lekker onder zeil verder. Tot bijna in de haven kon het zeil blijven staan.

In de haven liggen we op een heel mooi plekje. Vlak bij het gras en aan een plastic steiger. Kan ik dus veilig zelf naar het gras lopen. Heb vanavond zelf ontdekt dat er heel dichtbij een strand is waar ook hondjes mogen komen en waar ik lekker zonder riem kan rennen. Gaaf he. Ben ik met Philip naar toe geweest, was heel fijn. Volgens de mensen zijn de douches hier ook lekker, maar die ga ik dus mooi niet uitproberen.

Morgen komt Bart om met vrouwtje naar het ziekenhuis te gaan. Misschien ga ik dan wel een heel eind lopen met Philip. Maar dat hangt ook van het weer af. Zoveel zon als vandaag schijnt er niet te komen. 

Daarover dus morgen meer.

Catootje

dinsdag 21 augustus 2018

21-8 Rustig aan / Volendam

Gisteravond mocht ik wel met vrouwtje mee naar de hondenkooi, als ik beloofde netjes aan de zijkant te liggen en haar te laten slapen. Dat heb ik dus heeeel braaf gedaan. Pas toen ze wakker was ben ik even tegen haar aan gaan liggen. Vond ze leuk.

Het idee van vandaag was rustig aan doen. Door het naviduct en dan bij boei 12 een gunstig koersje voor Tweety kiezen. Ze hebben toch twee dagen om in Almere te komen, dus elke haven zou vanavond goed zijn.

De uitvoering begon goed. Tweede kopje koffie genomen, rustig tuffend naar het naviduct, niet te veel stressen bij het schutten en daarna tuf-tuf naar boei 12. Daar eerst het grootzeil uitgerold om daarna te kijken naar een gunstige koers. En daar ging het mis. Want de gunstige wind voor Tweety zou ons linea recta de kant insturen. Dus Tweety bleef vandaag in haar zak en de genua werd bijgezet. Een leuk halve winds koersje waarbij 8 knopen wind 6,8 knopen snelheid opleverde. En dat in de volle zon! Geen wolkje te zien. De flessen zonnebrand konden weer gebruikt worden. Het leek de ideale zeildag te worden.

Totdat ... de wind weg viel. Gewoon helemaal terug naar 0,4 knoopjes. Had de Overstag dus op een gegeven moment een snelheid van 0,0 :-( Eerst dachten ze nog dat het wel goed zou komen, bleven we even dobberen, hebben ze lunch gemaakt. Dat laatste was trouwens top. Philip heeft het restje Doner van gisteren opgewarmd en ik mocht ook een stukje. Maar daarna was de wind dus nog steeds niet terug. Uiteindelijk de motor gestart en zo maar koers gezet naar de overkant. Gelukkig bleef de zon wel.

Ruim een uur later trok de wind weer iets aan en ging de genua weer bij en de motor weer uit. Niet dat het heel hard ging, maar met de zon die wel de hele dag bij ons bleef was het heerlijk. En ik moet eerlijk zeggen dat het lekker slaapt onder de tafel als we zeilen. Als we motoren is het zo'n herrie aan mijn koppie.

Er was al wel besloten naar Volendam te gaan (de Marina) omdat daar de lekkerste douches van dat deel van het Markermeer zijn. Eigenlijk wint Muiden, dat was alleen een beetje uit de route. Dus heb ik net door Volendam gewandeld (nee, geen BN-ers tegengekomen) en zijn hebben genoten van een lekker douche.

Morgen naar Almere.


Catootje

maandag 20 augustus 2018

20-8 Miepen / Enkhuizen

Niet uitslapen, niet lang wandelen, niet miepen: dat was mijn ochtend. We zouden vandaag een lang stuk gaan zeilen en dus moesten we op tijd weg. Dat is gelukt. Iets na 10 uur gooide Philip de landvasten los en konden we door de Zeedoksluis de Nieuwe Haven in. Was nog wel even een dingetje. De boot die met ons mee ging de sluis in heeft zich niet gemeld op de marifoon en dacht wel even voor ons langs te kunnen draaien. Gelukkig is de haven daar heel groot. Liggen ook heel grote grijze boten in ;-)

Op de Waddenzee bleek dat onze timing goed was. Drie knopen stroom mee en wind mee richting Den Oever. Daar hoorde dan wel weer regen bij, dus vrouwtje lag bij mij terwijl Philip buiten was. Hebben wij wel de zeehond gemist die nog even gedag kwam zeggen. 

Vlak voor Den Oever was de regen en ook de wind weg. Dus vrouwtje naar buiten en samen door de brug en sluis. Een gelukkie, want de brug ging net open toen wij de havenkom in voeren. Konden wij heerlijk doorvaren. Dezelfde mensen van vanochtend waren ook in deze sluis aan het miepen, maar er lagen nu genoeg boten tussen om er geen last van te hebben.

Op het Ijsselmeer was er genoeg wind om de halfwinder (Tweety) tevoorschijn te halen. Hebben ze daar toch meer dan een uur hun snelheid door weten te verdubbelen. Maar toen begon Tweety te miepen. En Philip houdt niet van miepen. Dus hebben ze Tweety opgeruimd.

Nu liggen we in de Buyshaven in Enkhuizen. Er is hier een hondentoilet waar ik natuurlijk netjes gebruik van maak. Niet helemaal zonder te miepen, je moet wel jezelf blijven natuurlijk. Heb nog even meegekeken naar de huldiging van Maarten van der Weijden. Tja, dat is dus iemand die van zijn vrouw ook niet mocht miepen. Maar om dan meteen zoveel verder door te zwemmen... ik hou niet van zwemmen. Wel heel knap dat hij niet meer heeft gemiept, volgens vrouwtje kan ik daar nog wat van leren.


Morgen gaan we het Markermeer over.

Catootje

zondag 19 augustus 2018

19-8 Wachten op de wind / Den Helder

Wilde ik na een nacht bij vrouwtje op bed opstaan, riep Philip dat we nog even gingen blijven liggen. Ben ik gewoon weer tegen vrouwtje benen aan gaan liggen en heb ik mijn oogjes weer dicht gedaan. Ik kan wel luisteren als ik wil.

Het weer was vandaag niet heel mooi. Nog meer wind dan er verwacht was, (mot)regen, weinig zon. Maar goed dus dat we nog een dagje zijn blijven liggen. Philip is naar het Reddingmuseum geweest. Is ie zelfs in een echte oude reddingboot gekropen. Vrouwtje is alleen op en neer gelopen naar die leuke bakker om nog wat van dat lekkere stokbrood te halen. Hebben we (ja, inderdaad ik ook) vanavond nog een knabbeltje bij de borrel.

Verder was het niet heel bijzonder hier. Ook de mensen hebben geslapen. Vrouwtjes enkel doet het niet zo lekker (ik denk last van de regen) en dus zit zij de hele dag op de bank. Van Philip mocht ik vanavond niet mutsen, dus hebben we maar een klein blokje gelopen.

Morgen gaan we naar Enkhuizen varen. Philip heeft alles al klaargemaakt om Tweety (de halfwinder) op de zetten. Met een wind uit het Noorden of Westen komt het dan helemaal goed.

Spreek jullie daar weer.


Catootje

zaterdag 18 augustus 2018

18-8 Vis op de Plint / Den Helder

We bleven een dagje in Den Helder en dus begon de dag met uitslapen. Geen probleem. Leg ik mijn koppie gewoon nog even op het kussen dat er eigenlijk voor vrouwtjes voet ligt. Bleek dan weer niet helemaal de bedoeling, heb ik mijn koppie maar op haar been (dat op het kussen lag) gelegd.

Ontbijten, naar het grasveld, kopje koffie en daarna met vrouwtje puzzeltje gemaakt terwijl Philip boodschappen ging doen. Werd er niet gelunched. Heel raar. Gingen ze weg. Bleek dat er aan de andere kant van Willemsoord een klein straatfestival is. Met viskramen enzo. Zijn ze daar een rondje gaan lopen. Nou weet ik dat ze niet heel ver weg kunnen gaan (kan vrouwtje niet, haha) maar dat ze zonder mij naar een festival met mensenhapjes gaan, dat is eigenlijk gewoon een slecht idee.

Viel allemaal wel mee merkte ik later. Festival was leuk, maar het eten was ook zeker om mee naar huis te nemen. Versgebakken (nog warm)brood uit een oven op een aanhanger, stokbroodje van dezelfde stand voor vanavond, stukje gerookte zalm en een vissalade kwamen gewoon aan boord. Hebben ze dus wel gewoon hier zitten lunchen met al dat lekkere eten. Mocht ik na afloop het bakje van de vissalade uitlikken, hmmmm.

Na een fruitje ging Philip op de fiets weg en gingen vrouwtje en ik slapen. Toen Philip weer terug was hebben we thee gedronken en daarna was het al snel tijd voor een hapje avondeten. Is hij patat met stoofvlees gaan halen van de patattent waar ze gisteren ook gegeten hebben. Zelfgemaakte patat met zelfgemaakt stoofvlees. En weet je wat het leuke daarvan was ... ik mocht de restjes uitlikken. Ze hadden geen patat voor me overgelaten, maar ik kan je vertellen dat het stoofvlees heel lekker was. Liep Philip daarna nog even op en naar om ijsjes te halen als toetje.

Kijk, toen ben ik even op mijn poten gaan staan. Vrouwtje en ik hebben van opa & oma ijsjesgeld gekregen. Toevallig heb ik meegekeken en weet ik hoeveel het was. Nou, ik heb nog lang niet voor de helft van dat bedrag aan ijsjes op. Dat gaat nog heel lang duren als ik alleen maar bijna lege bakjes uit mag likken. Heb ik even duidelijk gemaakt dat er a) meer ijs moet worden gegeten en b) dat ik daar meer van moet krijgen. Mocht ik prompt twee bakjes waar nog een beetje in zat uitlikken. Zo heb ik het graag, dat ze naar me luisteren.

Wat we morgen gaan doen weet ik nog niet. Dat hangt van de windverwachting van de komende dagen af. Ze willen naar Enkhuizen (strak plan, lekker gras), maar dan zou een wind niet uit het Zuiden fijn zijn. Ben benieuwd wat het gaat worden.



Catootje

vrijdag 17 augustus 2018

17-8 Vakantiedagje / Den Helder

Het tij was gunstig: naar Den Helder vanaf Oudeschild is weggaan tussen 0 en 4 uur na HW Oudeschild, vandaag dus tussen 14 en 18 uur. De zon scheen en het was helemaal niet vervelend nog even op texel te blijven. Ben ik vanochtend lekker met Philip over de dijk gaan lopen, hebben ze rustig in het zonnetje gelunched waarbij ik zowaar ook een stukje worst kreeg en hebben we gekeken naar alle andere boten die weggingen.

Buiten de haven bleek niet alleen het tij mee te werken, maar ook de wind. Niet te hard en dus kon er een zeiltje worden gezet. Met een strakke koers naar Den Helder, ondertussen zwaaiend naar een zeehond die uitgebreid de tijd nam om de Overstag te bekijken. Heerlijk koersje. Aan-de-winds-rak, dat dan weer wel. En dat heb ik geweten. Want in de euforie van het lekkere weer vergaten ze me in de hondenkooi te zetten. Lag ik lekker op mijn kussen onder de tafel, gaan ze overstag. Schuif ik zomaar naar de andere kant, teruglopen ging heel lastig op de gladde vloer en bleek weinig zin te hebben. Heeft Philip me alsnog achterin gezet, dat ligt een stuk makkelijker.

Met 6,8 knopen gingen ze richting het vaste land. Haalde ze zomaar de boot in die vannacht naast ons had geleden en twee (2!) uur voor ons was weggegaan. Keurig zich gemeld bij de verkeerscentrale ten hoogte van de karinaal en hup, zo de haven in. Even wachten voor de sluis en ik verheugde me al op het gras. Maar in de sluis ging het even anders dan anders.

Wat bleek: het kajuitjachtje dat achter ons aan kwam kreeg bij de aanleg in de sluis (buitenboord)motorpech. Konden ze uiteindelijk naast ons komen liggen, zodat in ieder geval de sluisdeuren dicht konden. Geluk bij een ongeluk was dat de broer van de beste vriendin van de eigenaresse van het jachtje met een rubberbootje ook in de sluis lag. Deed de sluiswachteres het even heel rustig aan, heeft broer (held van de dag) een noodreparatie uitgevoerd aan een gebroken kabeltje, deed de motor het weer en konden ze zelf de sluis uit varen. 

Die mevrouw ligt aan dezelfde steiger en heeft ook een hond. Die vertelde me dat ze vandaag het bootje pas had opgehaald, het was haar eerst tripje en haar eerste kajuitbootje. Vond haar woef wel leuk, dus die zit lekker bij haar op het achterdek. Broer is ook zo lief dat hij meteen een nieuw kabeltje heeft besteld en dat komt ie maandag bij haar brengen.

Ik ben vanmiddag naar het grasveld geweest en vanavond met Philip gaan wandelen. 

De mensen hier aan boord vonden het een heerlijk dagje en ik ook.



Catootje

donderdag 16 augustus 2018

16-8 Tegenvaller

Vandaag was een beetje een domper. Nou past dat ook bij het weer van vandaag (waar is die door Jennifer beloofde zon gebleven), maar toch. Het leek een veel belovende dag te worden en nu is het enige positieve dat ik op de bank mag liggen.

Het begon zo goed. Bij het ontbijt had ik me netjes gedragen. Kreeg ik na afloop een lepeltje pindakaas. Mocht ik zo van de lepel likken. Iets daarna zijn vrouwtje en ik gaan wandelen. Gingen we ook naar de havenmeester. Moet je door een glazen schuifdeur, die zag ik niet zo goed en dus liep ik met mijn koppie tegen de deur aan. Ging vrouwtje dus regelen dat we nog een dagje konden blijven. Bij het betalen ben ik braaf blijven staan, ging een lieve mevrouw mijn riem vasthouden omdat vrouwtje niet en krukken en handtas en riem kon hanteren. Vond die mevrouw mij dus een heel lief hondje. 

Weer terug dacht ik even dat een dagje iedereen aan boord zou betekenen dat ik heel veel aandacht ging krijgen. Dat het een soort goedmakertje was voor het in de steek laten van gisteren. Dat ze vandaag er helemaal voor mij zouden zijn en dat we gingen wandelen en dat ik dan lekkers kreeg. Maar helaas...

De computers kwamen tevoorschijn en vrouwtje ging werken. Had ze opa nog even voor gebeld (nee, niet mijn opa. Die doet het niet meer. Maar de opa van Sjoerd, Jelle, Noor, Tijn, Isis, Lars en Gijs.) Is ze daarna de hele dag bezig geweest voor de nieuwe website van de EHBO. Was wel een mooi klusje terwijl het buiten regende vond ze.

Philip kreeg ook nog een klus toen bleek dat een stukje bank kapot was. Is hij dat eerst netjes eraf gaan halen en toen lijmen en boren en schroeven. Nu zit het weer vast. Verder heeft hij ook met de computer gezeten. Hij is wel heel lief voor me geweest, we zijn een heel eind gaan wandelen aan het eind van de middag. ZIjn we helemaal om de haven gelopen en ik mocht los!

Vanavond was het allemaal meer van hetzelfde: regen buiten, mensen achter computers binnen en een hondje dat blijkbaar voor zichzelf moest zorgen. Ben ik gaan miepen, mocht ik op de bank. Ga er zo wel weer vanaf, want ze gaan chippies eten en dan moet ik naar Philip kunnen lopen. Want van haar krijg ik nooit iets.

Morgen gaan we naar Den Helder varen.


Catootje

woensdag 15 augustus 2018

15-8 Rondje Texel

Okay, als ik het over mijn eigen dag moet hebben kan ik kort zijn: ik ben drie keer gaan wandelen, heb veel geslapen, heb twee keer eten gehad en heb mijn bakje water braaf leeg gedronken.

Dan denken jullie misschien: O, maar dan heeft de rest dus ook een rustdag gehad. Maar dat is niet waar. Zij zijn de hele dag en een groot deel van de avond op stap geweest. Maakte het voor mij wel een echte dag rust, maar daar is dan weer niet veel over te vertellen. Heb ik net tijdens met avondwandeling even aan Philip gevraagd wat zij dan gedaan hebben en daar zal ik mijn versie nu van vertellen.

Ze zijn een hele dag met een auto op pad geweest. Vanaf hier (Oudeschild) een rondje met de klok mee over het eiland. Wat is daarbij opgevallen:
- Den Hoorn is heel klein, daar waren ze zo doorheen. Hebben ze ook geen koffie ofzo gedronken, geen koekje gegeten. Heb ik dus niets gemist.
- De Koog is wat groter en heeft een echte winkelstraat. Maar daar staat circus Renz en was parkeren lastig. Nu ben ik bang voor circus en als ze niet stoppen is er ook niets te snoepen, dus dat was ook niets voor mij geweest.
- het Vliegveld had koffie met koekje. Klonk dus als iets dat ik gemist heb, hoewel ... met mijn slechte ogen had ik die parachutisten toch niet gezien en ik weet niet of ik wel tegen de herrie van vliegtuigen kan. Maar dat koekje ...
- Bij de vuurtoren mochten hondjes niet mee naar boven. Kan je volgens Philip vanaf helemaal boven Vlieland zien (ben ik al geweest, heb ik al gezien) en Harlingen (idem ;-)). Scheelt dus die berg oplopen als je dan gewoon maar in de boot blijft. 
- De Cocksdorp is 1 straat waar je vandaag niet makkelijk kon parkeren. Is ook niet meer geworden dan doorheen rijden, als hond kijk ik alleen tegen de zijkant van de deur aan. Aan rijden heb ik niets en dat mis ik dus graag.
- in Oosterend hebben ze gelunched. Kijk, daar was ik dan wel weer graag bij geweest. Tosti met Texelse kaas en lamsham, Texels rundvlees kroket, daar laat ik mijn kleedje wel voor achter. En ze hebben niet eens een restje meegenomen.
- De Waal hadden ze bijna gemist, maar door even een afslag te nemen kunnen ze nu toch zeggen dat ze ook daar doorheen zijn gereden.
- in Den Burg hebben ze thee (he bah) gedronken en zeep gekocht (nog meer bah). Verder hebben ze de voorraad drank in de bank aangevuld bij de plaatselijke slijter.

Daarna kwamen ze even naar de boot, kon ik wandelen, gingen zij ondertussen kijken waar je lekker lam kon eten. Dat werd Paal 17. Had ik makkelijk mee naartoe gekund, al was ik nooit zo braaf onder de tafel blijven liggen als die grote honden daar. Had ik wel een hapje mee kunnen eten van dat lam of het petit grand desert van Philip. Ook hier geen restjes :-(

Al met al ben ik blij dat ik op de Overstag ben gebleven en teleurgesteld dat ze geen doggy-bag voor me meenemen.

We schijnen morgen nog een dagje hier te blijven, ik gun ze een herkansing.


Catootje

dinsdag 14 augustus 2018

14-8 Drank / Oudeschild (Texel)

Voor een dag waarvan we van te voren wisten dat het een relax-dag zou zijn, waren we best op tijd op. Ontbeten, rondje gelopen en een beetje gehangen.

Na de lunch ging Philip fietsen naar Den Burg. Hij zei dat het was om te kijken of er een auto te huur was morgen, maar toen ie terugkwam had hij twee verschillende soorten Texelse drank in zijn rugtas. En die auto heb ik niet gezien, dus ik denk er het mijne van.

Na een kopje thee (met Kees Boontje) ging Philip weer op pad, dit keer gingen vrouwtje en ik ook. Zijn we samen een rondje gaan lopen. Fijn, want van vrouwtje mocht ik loslopen buiten de haven. Het ging niet zo heel snel, maar dat is niet erg. Want als ze niet zo snel gaat dan merkt ze het niet als ik veel aan het snuffelen ben.

Weer terug kwam Philip ook al snel weer. Hebben ze wat gedronken, wat gehangen en wat gegeten. Hadden ze als toetje rum-rozijnen-vla, mocht ik ook. Dat was super lekker. Daarna ben ik met Philip gaan lopen, terwijl vrouwtje de afwas deed. Heeft hij me moeten tillen, want ik had eigenlijk helemaal geen zin. 

Nu doen we allemaal rustig aan. Ze gaan straks bedenken waar ze morgen allemaal naar toe gaan. Ben benieuwd of ik mee mag.

Catootje

maandag 13 augustus 2018

13-8 Regen / Oudeschild (Texel)

Na een rustige nacht en een kort wandelingetje gingen we op pad. Door de sluis naar de Waddenzee. 

Ik werd meteen in de hondenkooi gezet, al begreep ik niet helemaal waarom. Weinig wind, zon, kalme zee, op de motor aan het tuffen... Rustig aan richting Kornwerd om daar af te slaan richting Texel. Ze hadden het goed berekend en dus de hele tijd stroom mee.

Waren ze bijna bij de Texelstroom zie ik eerst Philip naar binnen komen. Die gaat een boterhammetje eten (terwijl ze dat meestal buiten en samen doen), neemt zijn fruitje en trekt zijn zeilpak aan. Gaat hij weer naar buiten, komt even later vrouwtje naar binnen. Die gaat eten, neemt een fruitje en ... komt bij me liggen. Is de regen aan gegaan en moet Philip het dus alleen doen buiten. Ik moet eerlijk zeggen dat het opeens een stuk gezelliger werd binnen, hebben we samen liggen slapen. Hebben dus niet gemerkt dat het zo hard regende dat Philip de radar aan moest zetten omdat hij de volgende ton niet eens kon zien. Het onweer was wel gezien maar niet bij ons, dat was wel fijn.

Hoorde ik opeens Philip roepen, dus ik begin over vrouwtje heen te lopen om haar wakker te maken. Werkte niet zo goed. Philip had een beter trucje. Die haalde opeens het gas eraf, stond ze binnen een paar seconde onderaan de trap te vragen wat er was. Wilde hij weten op welk kanaal de haven zit.

En in die haven liggen we dus nu. Philip heeft de boot helemaal alleen aangelegd, de meneer op de boot naast ons keek ernaar en stak geen pootje uit. Ik kan heel makkelijk van boord, de steiger is wel een beetje gevaarlijk. Was ik even gaan plassen, viel mijn achterpootje er zomaar tussen. Vanavond ging dat al beter, toen ik met Philip ging wandelen. Die had ik trouwens tuc, joh. Mijn riem was lang genoeg zodat ik bovenop de dijk konden poepen, moest hij helemaal naar boven klimmen om het op te ruimen ;-)

We blijven nog een paar dagen liggen hier. Ben er nog niet uit of ik mee wil het eiland verkennen of dat ik lekker aan boord blijf. Hangt van het weer af. Dus jullie merken het wel.


Catootje

zondag 12 augustus 2018

12-8 IJS / Harlingen

Ik werd vanochtend wakker van water dat tegen de boot klotste omdat er een motorboot langs kwam varen. Maar ik mocht van vrouwtje nog niet opstaan, dus ben ik braaf weer gaan liggen en heb nog een uurtje geslapen.

Na het ontbijt en een kort wandelingetje gingen we op pad. Was er eerst nog een heel gevaarlijk varende meneer voor ons. Die ging gewoon door het rode licht bij de brug heen, terwijl er wel vier boten lagen aan de andere kant. Die waren we gelukkig snel kwijt, konden wij rustig verder gaan. Grappig waren alle oeverzwaluwen die vlak langs de boot vlogen. Die zijn heel snel en scheren vlak over het water. Soms wel met tien tegelijk!

Na een paar bruggen hoorde ik opeens dat we aan gingen leggen. Liggen we nu dus in de haven van HWSV. Aan de rand van de stad, maar wel met nette boxen. En een wasmachine en een droger. Hebben de mensen vanmiddag hun kleren gewassen, heb ik heerlijk liggen slapen. Vrouwtje zat buiten een boekje te lezen, Philip was op de fiets de omgeving van Harlingen aan het verkennen. Het was dus een rustig middagje.

Hebben ze vanavond eten gehaald en daarna ijsjes. Vrouwtje en ik hadden van opa en oma geld gekregen voor ijsjes. Dus mocht ik echt mee-eten. Gaaf he. Heb ik de smaken Malaga, Aarbei, Griekse yoghurt en Strawberry Cheesecake geproeft. Allemaal super lekker. Ik ben wel blij met opa en oma.

Geen rondje meer gelopen met Philip. Was lekker aan het snuffelen en een keer wat anders moet ook kunnen. Dus ga ik nu maar weer slapen. Ben benieuwd of zij al weten wat we morgen gaan doen. 



Catootje

zaterdag 11 augustus 2018

11-8 Marrekrite? / Franeker

Vandaag was de grote zoektocht naar een leuke plek om te overnachten NA Burdaard. 

Maar goed, dan moesten we dus wel eerst na Burdaard komen. Dus nadat Philip Zoutkamp had bekeken (weinig authentieks, veel gesloopt in de jaren '80) zijn we vertrokken. Het waaide fors en regelmatig viel er een klein buitje. Gelukkig kan je door de ramen ook de koeien met grote hoorns, de buizerds en de vele vogels zien. Supergave natuur rondom het Lauwersmeer. 

Bij de sluis aan de Friese kant regende het echt. Dus vrouwtje binnen en Philip alleen buiten. Ligt er een Nederlands schip helemaal achterop de wachtsteiger. Legt Philip de Overstag er voor. Begint die man te zeuren dat hij niet voor mag dringen. Heeft Philip tegen hem gezegd dat hij dan gewoon netjes vooraan moet gaan liggen. Ja, en toen was het dus stil ;-)

Bij Dokkum wisselde we van schepen. Wat we meegenomen hadden uit de sluis lieten we achter en daarvoor in de plaats kregen we drie zeilschepen om ons heen. Zo gingen we in tempo door Burdaard om daarna op zoek te gaan naar een Marrekritte aan de Dokkumer Ee. Een zoektocht met handicap. Eerst de boot voor ons die bedacht te gaan zeilen, terwijl er zoveel bomen stonden dat dat eigenlijk niet kon. We hebben maar gas gegeven. Daarna waren alle plekjes niet okay: een schip middenop zodat we er niet bij konden; er mistte een verbinding naar de wal zodat ik niet kon plassen; het was er te ondiep.

Volgend plan: In Leeuwarden gaan slapen. Maar dat hadden dus heel veel andere mensen ook bedacht. Zijn we gewoon nul (0) leg plekken tegengekomen daar. Dus wij doorvaren. Ook aan het Harinxma kanaal waren er niet veel opties. Deinum is te ondiep en er staan teveel bomen. Tegenover km-paal 12 lag al een andere boot. Wij dachten al even dat we in centrum Franeker zouden moeten gaan liggen. Totdat ...

Ze vlak voor de Stationsbrug een plek zagen met een mooie strook groen. Daar zijn we gaan liggen. Heb net met Philip nog even de andere opties bekeken, maar hier is het echt het beste. Kunnen we morgen zo aanhaken en die 10 km naar Harlingen doen. En dan ... uitrusten voor we het zoute water weer op gaan.


Catootje

vrijdag 10 augustus 2018

10-8 Motorboot / Zoutkamp

De volgers van dit blog weten dat ik in de loop der jaren al een heleboel rare dingen heb meegemaakt met de mensen hier aan boord. Overwanten met oogjes, een kiel vol fout eten, midden in de haven van Sylt liggen en ff een fjord binnenvaren. Maar wat ze vandaag hebben gedaan slaat alles (behalve dat foute eten dan).

Vandaag hebben ze voor motorboot gespeeld. Helemaal compleet met buitenboord hangende stootwillen!

Okay, er was een goede reden. Omdat vrouwtjes gips niet nat mag worden en er veel regen was voorspeld moest alles zo zijn dat Philip het ook makkelijk alleen kon. En er zijn best veel bruggen tussen Groningen en hier en waar geen bruggen zijn is was een kronkelende Reitdiep. Dus hij moest sturen en had niet eens de tijd om willen binnen te halen. Maar ... laat ik netjes bij het begin beginnen.

Rustig ontbeten, bewust niet het eerste konvooi door Groningen genomen maar gewacht tot de tweede ronde. Die begonnen we samen met een Duits motorjacht. Twee brugwachters op de fiets die redelijk vlot na elkaar de bruggen open deden. Tot het 12.00 uur was. Toen gingen ze, zoals ze dat later tegen iemand zeiden die ze via de marifoon opriep, een boterhammetje eten. Ging het Duitse motorjacht midden aan een reling liggen, zijn we doorgevaren naar de volgende brug (museumbrug). Kwam het opeens met bakken uit de hemel, moest Philip dus alleen met 1,8 knoop stroom van voren de boot aanleggen. Ik wist dat ie dat gewoon kon, dus ik ben lekker blijven liggen.

Na ruim een half uur wachten gingen de lampjes op de brug weer aan en konden we verder. Nog steeds of eigenlijk alweer in de regen. Gingen we heel vlot de overige bruggen in Groningen door. Kwamen we onderweg nog een motorboot tegen die ook Overstag heet. Grappig he. Vlak daarna moesten we even aan de kant. Hadden we over de marifoon al gehoord: de spoorbrug was gestremd. Dat schijnt trouwens best bijzonder te zijn dat je iets hoort over de marifoon, want andere mensen heb ik soms wel drie keer hetzelfde horen vragen. En ook hele rare dingen horen vragen: of ze dan beter even konden aanleggen. Ja, dat moet je dus gewoon zelf beslissen he. De brugwachter kan niet alles.

Maar goed, spoorbrug gestremd werd ons gemeld via marifoon en brugwachter. Dat konden we niet missen. Kon Philip even binnen een bammetje komen eten. Inderdaad "even" want opeens ging het tweede rode lichtje uit. Zijn de servicemonteurs in Groningen zo snel dat we al wel weer door de spoorbrug konden. Jammer voor mij, want toen ook de zon weer ging schijnen was ik vrouwtje beneden kwijt. Ging ze boven met Philip samen genieten van het Gronings landschap. En zo wisselde het zich af tijdens een heel mooie route: regen = vrouwtje binnen, zon = vrouwtje buiten. Alleen een keertje niet. Toen gingen ze op tijd aan een reling liggen en kwamen ze allebei binnen. Regende het echt heeeeel hard, kwamen ze soepie drinken.

Was er opeens weer zon, konden we verder. Eigenlijk wilde ze ook aan zo'n reling slapen, maar dan kan ik niet naar het gras. Dus is Philip speciaal voor mij doorgevaren naar een echte haven. Een heel fijne haven zelfs, met heel veel gras EN ik mag hier los lopen. Dan is een steiger dus gewoon minder eng he.

Nu regent het weer. Tijd voor een hapje en een drankje.


Catootje

donderdag 9 augustus 2018

9-8 Schokkend / Groningen

Het is me vanochtend weer gelukt. Door zelf een beetje op tijd wakker te worden en door de kajuit te trippelen, mocht ik lekker nog een uurtje bij vrouwtje op bed slapen. Ik blaf: die houden we erin ;-) :o3

Na het ontbijt maar een heel klein beetje gemutst bij het wandelingetje met Philip. In het zonnetje gezellig bij het koffie drinken gaan liggen en daarna ging ik naar binnen en startte de mensen de motor. Gingen we eerst achteruit de haven uit en daarna naar de sluis varen. Aan de andere kant van de sluis was het zoete water. Hebben we het hele Eemskanaal afgevaren.

Kwamen we dus door Appingedam. Blijkt daar zowel gisteren als vandaag een aardbeving geweest te zijn van 1,9 op de Schaal van Richter. Nou, daar was ik dus 6 km vandaan en ik heb er helemaal niets van gevoeld. Voel me nu wel een beetje bedonderd. Mij waren aardbevingen beloofd in Groningen, zijn we dus al bijna een week door in de buurt en heb ik er nog niets van gemerkt. Ik voel geen schokken, de huizen staan allemaal nog overeind. Ik geloof er gewoon niet meer in.

Om zeker te weten dat we de kansen zouden vergroten wel een aarbeving te voelen voeren we naar de stad Groningen. En omdat er voor vanmiddag echt heel veel regen werd verwacht en we dan graag op een veilige plek liggen. Liggen we nu dus in de Oosterhaven in Groningen, 1 brug bij de winkels vandaan. Is Philip vanmiddag even naar de stad gegaan, kwam hij net aan het begin van de regenbui terug met de plaatselijke drank (Hooghoudt). Daarna barstte het echt los. Zo erg dat en alle ramen echt dicht moesten en de luiken in de deuropening werden gedaan. Ik ben gewoon onder de tafel blijven liggen, daar lig ik best.

Na het eten was het weer droog en ben ik met Philip de wijk gaan verkennen. Niet heel veel gras te vinden. Jammer, een gemiste kans. Verder vooral niet teveel gedaan. Nu is iedereen klaar met douchen en nemen ze een drankje. Offert Philip zich op en trekt hij net speciaal voor mij een zak chips open. Dus, ik ga nu lief kijken. Jullie horen het morgen wel weer.




Catootje


PS Wat ik helemaal vergeten was te vertellen is dat er een boot uit Moskou achter ons lag. En die mevrouw en haar dochter vonden mij echt heel leuk. Heb ik ook mijn stoere reddingsvest laten zien. Heeft ze een foto van mij gemaakt. En die gaat ze natuurlijk laten zien aan al haar vriendinnen in Moskou en dan word ik helemaal beroemd. WOEF!

woensdag 8 augustus 2018

8-8 Rust /Delfzijl

Vannacht werd ik twee keer wakker omdat Philip langs me liep. De eerste keer hoorde ik dat het ging waaien, de tweede keer hoorde ik drie spetters regen. Ben wel heel blij dat hij daarvoor het luik dicht deed. Ik hou niet van nat worden.

Vanochtend regende het toen ik wakker werd en door de kuip ging trippelen. Tilde vrouwtje me zomaar op om bij haar te komen liggen. Heb ik lekker tot 9.30 uur in haar knieholtes gelegen. Haar gips is wel een beetje hard aan mijn hoofdje, dus daar ben ik maar met mijn rug naar toe gaan liggen. Het was het begin van een dagje, slapen, relaxen en kalm aan doen.

Voor vrouwtje en mij dan. Philip heeft het echt heel druk gehad. Die heeft drie keer met mij gewandeld en boodschappen gedaan. Twee keer zelfs, maar toen had 'ie wel een echt Delfzijlse kruidenbitter. Daarna gingen ze lunchen en mocht ik het bakje van de huzarensalade uitlikken. Kijk, daar hou ik van. Heb ik gewoon vanmiddag een tukje gedaan, terwijl vrouwtje op de bank lag en Philip was gaan fietsen. Ging het heel even heel hard regenen. Moest ik wel even aan Philip denken, want ik hou er ook niet van als hij heel nat wordt. Maar dat bleek gelukkig mee te vallen.

Vanavond hebben we muziek. Er hebben mensen een trouwfeest in de zaal op de kade en ze hebben de deuren open gezet. Vind de muziek niet zo mooi. Het is ook voor een deel in een taal die zelfs vrouwtje niet verstaat. 

Omdat ze van zichzelf ook een beetje moest bewegen ging het vrouwtje een klein stukje meelopen vanavond. Dat kon ook makkelijk omdat het hoogwater was en ze dus geen steile loopplank op hoefde naar de kade. Heb ik laten zien dat ik best door kan lopen zonder te mutsen. Ging zij eerder weg en liep Philip met mij naar het grasveld(je). Heb ik toch maar niets gedaan, heb ik toch nog een beetje gemutst.

Nu ga ik gewoon weer lekker slapen. Morgen gaan we weer door een stukje onbekend Nederland varen en naar Groningen. Ben benieuwd of ik nog een aardbeving ga voelen.


Catootje

dinsdag 7 augustus 2018

7-8: Dolfijn / Delfzijl

Vanochtend was het een beetje gemeen hier aan boord. Het begon nog zo goed. Vrouwtje lag weer op de bank en ik mocht lekker bij haar komen liggen. Kijk, dat heeft dit hondje graag. Maar toen werd Philip wakker en ging hij brood bakken. Werden Noor en Tijn om 8.30 uur wakker gemaakt om te komen ontbijten. Die wilde dat helemaal niet, die wilde slapen. Moesten ze er toch uitkomen en kregen ze een stukje nog warm brood met Nutella. En ik, die al de hele tijd heel braaf wakker was, moest het met brokjes doen. Kreeg niet eens een heel klein stukje brood. Nou, toen wilde ik gewoon ook niet mee wandelen. Moesten ze me zoeken en optillen, lekker puh.

Daarna een deel van de ochtend gehangen. Beetje slapen, slokje water drinken. De mensenkinderen deden voor een ochtendje mee in mijn leefritme. Hadden ze al wel hun tassen ingepakt want vanavond zijn ze weg gegaan. Rond 11.30 uur was het uit met de pret. Gingen ze de motor starten en moesten we dus blijkbaar weg. Had Noor bedacht hoe ze het beste de boot los konden gooien en weg konden varen, dus dat mocht ze ook zelf uitvoeren. Ging goed! Girl Power!

Helaas was de wind nog steeds niet aan. Nou ja, helaas. Ik kan wel heel lekker slapen als zij op een rustig zeetje met 1800 toeren aan het tuffen zijn. En dat hebben ze gedaan. Onderweg nog twee dolfijnen gezien en een zwemmende zeehond en een paar op het strand liggende zeehonden. En zo gingen ze langs Eemshaven naar Delfzijl.Tijn heeft ook een heel stuk gevaren, maar die was ook zo lief om binnen te komen zitten bij mij. Is fijn, want van Tijn mag ik op de bank naast hem liggen en mag ik meelezen. Het laatste stuk heeft Noor ons de haven ingevaren.

Er is hier niet heel veel gras, maar gelukkig wel een beetje in de buurt van de haven. Verder is er een winkel die Katootje heet, maar dat is dus verkeerd geschreven. De Grobbekuikens werden opgehaald en moesten snel weg (gingen nog aan bij Famke), is Philip daarna voor de mensen kebab gaan halen. En wat kreeg ik ... inderdaad ... brokjes.

Ze zijn nu net terug van douchen. Wat we morgen gaan doen weet ik niet, want zij zitten buiten en ik binnen. Dat blijft dus nog even een verrassing.




Catootje

maandag 6 augustus 2018

6-8: niet alleen / Borkum

Vanochtend was het wel een beetje raar bij het wakker worden. Lag vrouwtje op de bank naast me en zaten de deuren van de hondenkooien dicht. Bleek dat het beter voor de enkel van vrouwtje was een nachtje op de bank te slapen, waardoor Noor en Tijn allebei een eigen kooi hadden. Lagen ze lekker rustig, tot Philip de deur opendeed en ze wakker maakte.

Daarna ontbijt, rondje lopen en daarna heeft Philip nog even verder geklust. Maar ... het was een "even laten bezinken"-probleem. Hebben ze gewoon hun spullen gepakt. Bleef ik met vrouwtje achter op de Overstag. Gingen zij met z'n drieen op stap. Ik heb heel lief naar Noor geblaft of zij hun avonturen op zou willen schrijven. Dat heeft ze gedaan, dus dat lezen jullie hieronder.

===
Vandaag zijn Philip, Tijn en ik de stad gaan verkennen. We zeiden gedag tegen tante Marieke en Cato en zijn naar het o zo leuke, oude, touristische treintje gelopen, die op 200 meter afstand van de haven was. We moesten een halfuurtje wachten, maar uiteindelijk kwam het treintje aanrijden en konden we in een wagon stappen. De wagonnetjes hadden allemaal andere kleuren en ik koos de blauwe, dus gingen we in de blauwe zitten. Het treintje begon te rijden en wij konden beginnen met genieten van het uitzicht.

Na ongeveer een kwartiertje gereden te hebben stapten we uit en gingen we op verkenning. Philip had de vuurtoren al laten zien en wilde die met ons beklimmen, dus gingen we direct naar de vuurtoren! Eenmaal boven (ongeveer 300 treden, Tijn heeft geteld) hadden we een prachtig uitzicht over heel Borkum. We liepen twee keer rond, Philip maakte wat foto's en we bedachten waar we later op de dag wilden gaan liggen op het strand. Toen was het alweer tijd voor de terugweg, dat ging gelukkig wat makkelijker! Weer beneden aangekomen was het tijd voor de souverniertjesjacht. Philip wilde een nieuwe pet, tante Marieke wilde een nieuwe sjaal voor om d'r hoed en Philip en tante Marieke wilden nog likeur en lekkere snoepjes. Nadat we een tijdje door de straten hadden gewandeld kwamen we een leuk souvenierwinkeltje tegen waar ze een mooie sjaal voor tante Marieke hadden. In the pocket! Ik zag in datzelfde winkeltje nog hele leuke enkelbandjes voor mij en een vriendin van me, dus die hebben we ook gelijk meegenomen. Nu alleen nog de pet, de drank en de snoepjes!

Van al dat zoeken en lopen hadden we ook wel weer trek gekregen, dus zochten we de eerste de beste bakker op en hebben we in een parkje lekker broodjes gegeten. Toen was het tijd om naar het strand te gaan! Via de boulevard zijn we naar het strand gelopen en hebben we een mooie pet gevonden voor Philip. Hij haalde een geintje met ons uit om er drie te kopen (en ik trapte er zelfs nog in) maar toen we ze hadden gekocht kregen Tijn en ik allebei een mooie Borkumpet. Hadden we alledrie dezelfde pet! We zijn naar het strand gelopen, hebben onze handdoeken neergelegd en zijn lekkker twee uurtjes op het strand geweest.

Toen we alledrie vonden dat het strand wel mooi was geweest hebben we alles weer opgeruimd en zijn we naar de laatste twee souvenirtjes gaan zoeken! Die waren eigenlijk wel wat makkelijker want Philip wist al waar we ze moesten kopen. Op weg naar de souvernierwinkel hebben we nog even een milkshake gehaald. Lekker, voor de verkoeling. 10 meter verder was het winkeltje waar ze de likeur en de snoepjes van tante Marieke en Philip hadden. Twee in een, da's mooi. Toen zijn we nog even snel langs de supermarkt gegaan om eten voor vanavond te halen en toen we terug kwamen stond het treintje al voor ons klaar. Konden we dus gelijk instappen. Nu mocht Tijn de wagon kiezen en koos de roze, dus gingen we in de roze zitten. Niet veel later waren we weer in de haven. Het was een geslaagd dagje.
===

Ik was wel blij toen ze weer terug waren hoor. De hele dag een beetje slapen in de boot is ook niet alles. Nu ging Tijn een stukje met me lopen, maakte Philip de boot weer helemaal in orde en daarna kwamen ze gezellig binnen bij me zitten. Noor en Tijn met een puzzelboekje, Philip ging koken (Tijn heeft geholpen met de sla en vrouwtje heeft aardappels geschild). Na het eten en de koffie ging ik heel lang lopen met Philip en Tijn, terwijl Noor haar stukje schreef en vrouwtje naar de douche heen en weer hobbelde. 

Nu gaan ze chippies eten. Dus ik stop snel met schrijven, want als ik bij Philip ga zitten krijg ik misschien ook wel een stukje.

Groetjes van Noor en een pootje van 

Catootje

zondag 5 augustus 2018

5-8: stukje zonder titel / Borkum

Mijn idee was om dit stukje de titel " meisjes varen" te geven. Maar dat mocht niet van vrouwtje. De jongens kunnen er niets aan doen zegt ze en ik mag ze er niet mee plagen. Maar omdat ik echt niets beters weet, dan maar geen titel.

Om 7 uur schalde Jochem Myjer door de speakers dat we wakker moesten worden. Nou was ik dat al, maar toch. Het is fijn te weten dat de mensen ook wakker gaan worden. En hij zegt zo fijn nog even wat je allemaal moet doen. Al was douchen geen goed plan. 

Na het ontbijt koers gezet naar de sluis. Daar eerst in de sluis liggen wachten tot de veerboot naar Schier wegging, daarna ging de sluis schutten. Op  het zilte water van de Waddenzee meteen koers gezet naar de Noordzee. Mocht Noor sturen. De golven waren wel hoog en ik vond het wel een beetje eng. Dus heeft Philip me op de slaapzak van vrouwtje gelegd. 

Op zee gingen de zeilen omhoog en de motor uit. De jongens bedachten dat ze de haai die bij Texel en Terschelling is gezien zouden kunnen lokken door de vissen eten te geven. Vonden de meisjes niet zo'n goed idee, dus hebben vrouwtje en Noor ze naar binnen gestuurd. Hebben ze daar de rest van de reis lief liggen slapen.

Heb ik ook mijn oogjes even dichtgedaan, met de meisjes aan het roer zou het allemaal wel goedkomen. En dat klopte. Noor zette met gemak een vlaggelijntje vast, samen haalde ze het grootzeil binnen dat in de weg zat op de nieuwe ruime windse koers en bespraken ze hoe het beste de tonnenlijn van de Westereems te nemen. Vlak voor de haven kwam eerst Philip en iets later ook Tijn naar buiten. Was iedereen weer aan dek toen we Borkum binnenvoeren.

Het aanleggen was daarna nog wel een dingetje. Met teamwork hadden ze de Overstag net netjes vastgelegd, toen bleek dat ze op de plek van de kleine Pilot boot lag. Dus losgooien en naar de overkant. Maar daar had de boot geen zin in. Ze verdomde het om het gas eraf te doen. Achteruit gas geven leverende een gangtje vooruit op. Philip aan het roer, vrouwtje op de punt en met hulp van de boegschroef als rem aan de lagerwal gekomen. Daar ving de havenmeester de landvast en zo lagen we dan toch aan de wal. 

Philip is aan het klussen geweest en heeft het euvel bijna gerepareerd. Morgen moet hij nog een beetje verder frobelen, maar dan zou het allemaal weer moeten werken. Gelukkig gebeurde het in deze haven met veel ruimte en gelukkig zouden we hier toch al een dagje langer blijven. Gaan ze morgen naar stad en strand, mag ik met vrouwtje op de boot passen. Gezellig!





Catootje