zondag 31 juli 2016

0731 rustig aan

Ze hadden geen wekker gezet, toen ik wakker werd lag nog iedereen te slapen. Heb ik vrouwtje wel wakker gemaakt (lukt aardig door op haar te gaan staan en haar te likken) maar ze weigerde op te staan. Van pure ellende aan het voeteneind gaan liggen wachten tot er wel aktie kwam. 

Nog voor het ontbijt een rondje haven gedaan. De vuilnis weg gebracht, even bij de campers gekeken en ons laten informeren over de weersverwachting voor vandaag. Weer terug rustig een hapje gegeten en bedacht wat de dag ons brengen zou. Ik hoorde het al snel gaan over 'de buurt verkennen' en 'rondje lopen'. Heb me er niet mee bemoeid, want als ze zonder mij al de goede dingen bedenken ...

Het is uiteindelijk de keuze voor korte tocht en vanmiddag een nieuw stukje Nederland verkennen geworden. We liggen nu in Willemstad. Daar naartoe komen was een heerlijk tochtje. Vrouwtje mocht wegvaren nadat ze even de boegschroef had laten lopen, dat moet blijkbaar zo in Strijensas want iedereen deed het. Dat het vrouwtje en niet Philip was die aan het roer stond viel ook de buurvrouw op. Lachen joh. Ik heb het allemaal vanaf de bank binnen rustig zitten bekijken, mocht niet naar buiten, daar vinden ze het Hollands Diep te druk voor.

Met een snelheid van ongeveer 3 knopen (1000 toerenstandje) hebben we heerlijk een uur of twee gevaren. Zonnetje erbij en op het juiste moment naar de andere kant van de vaargeul gegaan, namelijk toen de regen daar weg was. Ons wel verbaasd over de in de vaargeul opkruisende zeilboten, want volgens ons mag dat niet en zou je het ook niet moeten willen. Wij hebben gewoon de motor aan gedaan.

De nieuwe haven in Willemstad heeft een avontuurlijk invaart, met een 180 graden bocht. Ik schommelde gewoon heen en weer in mijn hoekje van de bank. Dat schommelen bleef, want zelfs voor vrouwtje en Philip was het invaren van de box een uitdaging. Met een 15 kts wind op de kont, een box invaren die onder een hoek ten opzichte van de geul ligt en waar een klein zeilbootje het 'verloren' hoekje in beslag heeft genomen. Gelukkig verkennen ze altijd eerst hoe het zit en was er een meneer op de kant die snapte wat ze deden en die dus niet aan de landvasten ging trekken maar aan vrouwtje vroeg wat zij wilde. We liggen nu wel heel dicht bij het gras en de douches, hoop dat morgen het wegvaren makkelijker gaat.

Het eerste verkenningsrondje vanmiddag mocht ik niet mee. Jammer, ik begreep dat ze de binnenroute langs de vestingmuur hebben gelopen en onderweg veel hebben geleerd over de stad en haar geschiedenis. Weer terug zag Philip het goede voorbeeld van de buurvrouw en ging hij (een stukje van) de boot poetsen. Ik mocht dat bekijken vanaf mijn eigen (!) kussen op de bank buiten. Werd echt heel wit, zo wit dat hij er zijn zonnebril bij op moest doen. Gelukkig deed hij alleen een randje, want het was wel met water en akelig dicht bij mij in de buurt.

Na het eten net met z'n allen naar de stad en terug gelopen. Heb ik ook een stukje softiijs gekregen, hmmm. Nu lig ik binnen op mijn kussen. Vrouwtje heeft net 5 meter pleister in stukjes geknipt en Philip denkt na over de route van morgen (denk ik). Ze gaan zo douchen, een drankje nemen en dan slapen. Weer zonder wekker begreep ik, zal eens kijken of ik ze morgen zal laten slapen.


Catootje

zaterdag 30 juli 2016

0730 al weken weg

Vanochtend vroeg opgestaan om met het convooi mee de Staande Mast Route te kunnen nemen. Wij dus iets voor 8 uur helemaal klaar, kwam er niemand. Zijn we dus zelf maar op pad gegaan en hebben we onszelf tot Het Convooi gebombardeerd. Omdat het rustig weer was mocht ik buiten op de bank blijven liggen. En omdat het niet regende wilde ik dat ook wel. Zeker toen vrouwtje haar fleecetrui als kussen voor me had neergelegd. Kon ik het allemaal goed in de gaten houden. Zo kregen we later nog gezelschap van een plastic motorboot en nog een en aan zeilboot enzo.

Vlak voor Alphen liep de Leonora ons op. Die hebben we even netjes voor laten gaan. Was wel makkelijk, want met een grote boot in het convooi gaat alles net iets soepeler. Jammer dat in Waddinxveen de hefbrug precies genoeg open ging om Leonora door te laten en wij daarna moesten wachten tot de bus langs was geweest. Mocht de pret niet drukken hoor, spoorbrug bij Gouda keurig op tijd gehaald.

Na Gouda het gas erop om op tijd bij de volgende brug aan te komen. Vlak voor die brug begon de boot te piepen, maar vrouwtje zei dat ze niet moest zeuren, nam een klein beetje gas terug en na wat gesputter ging ze Overstag en deed gewoon netjes wat er gevraagd werd. Dat was: ons stroom mee naar Papendrecht brengen. Daar moet RWS trouwens echt iets aan de lampen van de brug doen. Want de groene die is vanaf noord komend gewoon niet te zien. We zijn maar door gaan varen omdat het rode licht uit was.

Snel door naar Dordt, waar we bij de spoorbrug nog een spannend moment hadden. Kwam er opeens een heel groot schip met containers van de andere kant doorheen. Was blij dat ik niet aan het roer stond. Met kalm en vastberaden stuurwerk zijn we die boot stuurboord op stuurboord gepasseerd en konden we daarna onze weg weer veilig vervolgen.

Omdat we toch snel naar zout water willen en ik vanavond wel graag wilde rennen, zijn ze naar Strijensas gevaren. Daar heb ik net naar de lichtopstand gelopen en ga ik zo weer verder met slapen. Want zo'n dagje buiten, daar wordt je dus wel heel moe van. Heb het gevoel al weken weg te zijn (en da's wel lekker).

Idee voor de komende weken is: opstaan als je uitgeslapen bent en dan daar gaan waar wind en tij je brengen. Zolang ze daar gras hebben vind ik het een goed plan!

Truste!


Catootje

vrijdag 29 juli 2016

0729 Klaar voor de start


Vandaag moest ik heel lang alleen binnen blijven in Vinkeveen, want ze gingen boodschappen doen en de auto naar de garage brengen en uit eten. Dat laatste ging niet zo goed. Ze hadden warme voorgerechten besteld, gezegd dat ze haast hadden @hotelbreukelen ... na half uur wachten kregen ze koude mosselen en gamba's geserveerd. Hebben ze het eten laten staan, geld op tafel gelegd en een visitekaartje van vrouwtje en zijn ze toch maar naar de Mac gegaan. Kwamen ze thuis opeten, mocht ik door de tuin rennen.

Na het eten gingen we naar Aalsmeer. Was helemaal blij toen bleek dat we aan boord gingen. Had al snel 'mijn' hoekje weer gevonden. Net nog een kleine wandeling gemaakt en nu slapen want morgen om 8 uur gaan we varen.

Tot morgen


Catootje

zondag 24 juli 2016

Reisvoorbereiding

Vandaag het vrouwtje op pas gestuurd om de vakantie maar eens te gaan voorbereiden. Ik moet toch weten of ik "Waf en Woefs" in Duits, Deens, Engels of Frans moet meenemen. Ze kwam net thuis en ik hoef geen nieuwe taal te leren. We blijven gewoon in het Nederlandstalige gebied.

Ik neem even de opties door:

  1. Denemarken.Staat bovenaan de wensenlijst, maar omdat ik ook mee wil is het 5 dagen varen. Daarbij begin en eindig je zo'n tocht met een nachtvaart door Amsterdam, wat niet heel goed is voor het "uitgerust terugkomen van vakantie".
  2. Wadden
    Altijd leuk, altijd wat te beleven, maar vorig jaar al geweest. Daarbij ook hier de nachtvaart en de week na terugkomst gaat druk zijn dus moeten we allemaal wel goed uitgerust blijven.
  3. IJsselmeer
    Nog genoeg te zien, druk, maar bovenal : geen zout water!
  4. Zeeland
    Al even niet geweest, te komen door overdag te varen, zout water en de optie Blankenberge en Antwerpen aan te doen.

Het is logisch ... We gaan naar het Zuiden! Zeeland here we come!

O nee, nog even wachten. Voor mij iets minder lang dan voor vrouwtje, die komt een paar dagen later. Ik mag vrijdagavond aan boord komen, heb er nu al zin in.




Catootje

zondag 17 juli 2016

Een weekje frisse buitenlucht

De afgelopen week was vrouwtje op scoutingkamp. Haar laatste en nog mocht ik niet mee. Flauw he. Had zo graag een hele week met al die jongens over het eiland willen rennen. Achter veldmuizen aan willen gaan, stiekem plakjes kaas willen krijgen en vooral heel veel aandacht willen krijgen. Nu is mijn kans geweest :( Dit komt nooit meer terug :(

Als alternatief ben ik een weekje bij Bart gaan logeren. Eigenlijk is dat al het goede van een scoutingkamp maar dan voor mij alleen. Rennen door de tuin, rollen door het gras, verwend worden bij het eten (met echt vlees!) en naast aandacht ook gewoon een rustig plekje onder zijn bureau om uit te hijgen na alle beweging.

Vrouwtje heeft nu dus afscheid genomen. Ze kreeg mooie speeches en cadeaus van de groep, de burgemeester van Nieuwkoop en wethouder Rozenberg van Leidschendam-Voorburg. Alle ouders die er waren kregen een bbq en als slot deden ze die avond allemaal waar het volgens vrouwtje om draait: een leuk spel voor en door de jongens.

De komende weken zal ik wel in Den Haag en Vinkeveen doorbrengen. Daarna mag ik mee zeilen. Ben benieuwd waar we dit jaar naar toe gaan.




Catootje

zondag 10 juli 2016

Uiteindelijk belanghebbende bankrekening

De Sanctiewet 1977 (ja inderdaad van ver voor mijn tijd) zegt dat verzekeraars en banken hun klanten moeten kennen. Om witwassen tegen te gaan wordt deze wet nu meer gehandhaafd en dus hebben alle banken en alle verzekeraars bedacht om hun klanten aan te schrijven.

Nergens in de wet staat dat ze dat moeten doen, nergens staat dat wij als klanten uitgebreide formulieren moeten invullen, nergens staat dat deze bureaucratie in het leven geroepen moet worden. De wet legt alleen een logische gedachte vast: als bank/verzekeraar doe je alleen zaken met mensen die je kent en waarvan je weet dat ze integer zijn.

Om 'aan te tonen' dat ze voldoen laten banken en verzekeraars ons nu zien dat ze ons niet kennen. Dus:

  • Krijgt een organisatie die net met de bank alle mandaten en zaken heeft doorgenomen de standaardverklaring om in te vullen (maar ... dat hadden we toch net samen helemaal besproken en geregeld, hoezo kennen jullie ons niet?). 
  • Krijgt een stichting het verzoek te verklaren wie de eigenaren zijn (maar ...  is nu niet juist het kenmerk van een stichting dat die geen eigenaren heeft?) 
  • Krijgt een landelijke vereniging stukken over haar plaatselijke clubs (maar ... die zijn zelfstandige verengingen en moeten dus zelf aangeschreven worden.)

Beste banken en verzekeraars, wat jullie hebben laten zien is dat de handhaver gelijk had. Jullie kennen je klanten echt niet meer. Of de aktie die nu gedaan is bijdraagt aan het leren kennen van je klanten vraag ik me af. Als je ons echt had willen leren kennen had je verenigingen een andere brief gestuurd dan stichtingen, had je geen brief gezonden als we net alles door hebben genomen en was je er van op de hoogte geweest dat er landelijke en plaatselijke organisaties met een bijna gelijke naam zijn.

Gemiste kans!




Catootje

zondag 3 juli 2016

Mama zijn

Ik heb nooit puppy's gekregen. Vrouwtje wilde dat niet, dus moest ik naar de dokter en nu kan het niet meer. Bij mensen gaat dan anders, daar beslissen jullie zelf.

Er zijn mensen die kiezen ervoor om jong kinderen te krijgen. Bij hoogopgeleide vrouwen schijnt dat heel bijzonder te zijn. Toch snap ik dat niet helemaal. Want de zus van vrouwtje heeft drie studies gedaan en was nog jonger dan deze mevrouwen toen haar eerste kind kwam. Hoezo bijzonder? Het is gewoon een kwestie van samen keuzes maken. En natuurlijk een heel lieve tante hebben. Want ik zat afgelopen week helemaal alleen thuis overdag, moest bij Lex om eten bedelen omdat vrouwtje op Jelle, Noor en Tijn aan het passen was. Sjoerd mocht namelijk de Henley roeien (da's echt superstoer van hem) en daar gingen Janneke en Wilco naar toe. Met een vriendin van het vrouwtje van Liefke en die vriendin heeft twee hondjes. Dat is wel heel leuk.

Het gaat niet altijd goed hoor. Heb deze week ook alweer gehoord over ouders die niet zo lief zijn tegen hun kind. En vrouwtje moest aan een mama uitleggen dat de bijhorende papa echt hetzelfde wilde en dat het misschien handig zou zijn om daar eens samen over te praten.

Youp vertelde deze week over de ouders die gescheiden zijn. Dat ze dan een "het is niet mijn week"-houding hebben. Komt vrouwtje helaas bij scouting ook tegen. Jongens die keurig door de mazen van de regels aan door net een dagje eerder of later naar papa of mama te gaan (van mama mag het niet, dus ik ga het weekend naar papa. Die is er niet en dus kan ik het gewoon doen). Jongens die onder alles uit proberen te komen door niet te luisteren en ouders die niet met elkaar overleggen en daardoor niet ontdekken dat ze eigenlijk dezelfde regels stellen, die het blijven geloven als zoonlief zegt "dan ga ik bij de ander wonen, want daar mag het wel".

Gelukkig hebben ze op dit moment geen kinderen die voor kamp een brief zouden moeten schrijven zoals Villa Pinedo dat voorstelt. Wat trouwens nog beter helpt dan zo'n brief is gewoon een standpunt innemen. Bij vrouwtje en mij is dat "wij zijn voor het kind". Dus ouders gedraag je, anders grijpen wij in. Want wij kiezen altijd voor het kind.

Dat zouden meer mensen moeten doen.




Catootje