zondag 24 april 2011

Hondenleven

Ze heeft een paar dagen vrij. Niet dat er veel van te merken is, want voor mijn gevoel is de agenda in die paar dagen nog voller is dan in een gemiddelde werkweek. Ik dacht altijd dat quality-time het nieuwe begrip was. Maar zij… het lijkt wel alsof het vooral gaat om het aantal uren dat je bezig bent.

Niet dat ik klaag. Anders dan door-de-weeks mag ik nu naar bijna alle afspraken mee. Voor mij is het alleen maar kwaliteit. Gaan we met scouting weg, heb ik tientallen jongens die me continu aandacht willen geven. Aan boord van de Overstag weet ik vast een stukje vlees te scoren of mag ik gewoon de vlabakjes uitlikken. Een bezoekje aan opa en oma is ook al aandacht. Voor mij zijn deze dagen het walhalla.

Soms maak ik me wel zorgen hoe het moet zijn voor al die kinderen die eigenlijk naar school gaan. Zouden die deze vrije dagen een beetje op een leuke manier doorkomen? Wat moet je als je opeens je ouders de hele tijd om je heen hebt? Weet je net hoe je de juf, de mevrouw van de naschoolse opvang of een andere oppas moet bewerken, zit je hele dagen met je eigen familie in huis. Het geluk is wel dat, anders dan bij Kerst, het nu lekker weer is. Dus kan je al snel buiten spelen, is het eten waarschijnlijk iets van een bbq en heb je als ontbijt gewoon een handvol chocolade eitjes in plaats van een boterham of Breaker.

Nee, het leven als hond is zo slecht nog niet. Voor mij vandaag dezelfde brokjes als gister, ook met Pasen gaan we drie keer een blokje om en als ik het zat ben kruip ik op mijn kussen en doe ik mijn ogen dicht. Op een hondenleven kan je gewoon jaloers zijn.


Catootje

zondag 17 april 2011

Succesvol als baas, zo wordt je het

Als er een soort is die iets over bazen weet dan zijn wij honden het wel. Nu begreep ik van het vrouwtje dat er veel mensen graag een goede baas zouden willen zijn. En dan niet voor hun hond, maar voor hun collegae. Hier komen mijn tips.

Wees duidelijk
Aan “Cato, doe dat niet” heb ik niet zoveel. Want wat bedoel je nou met “dat”? Zeg gewoon waar het op staat. Als ik iets doe wat niet mag, benoem dat dan. Maar ook als je iets van me wilt heb ik graag duidelijkheid. Luid en duidelijk. Dus niet “Cato, zou je even je wandeling willen onderbreken”, maar “Cato, stop”. Misschien dat mensen iets meer woorden willen, als ze maar duidelijk zijn lijkt mij zo.

Waardeer een goed idee
Soms snapt het vrouwtje het niet helemaal. De zon schijnt en zij laat de tuindeur dicht?! Dan ga ik voor de deur zitten, net zo lang tot zij de deur open doet. Wat het leukst is als die deir dan eindelijk open gaat? Niet de tuin, niet mijn toegang tot lang geleden verstopte botjes, maar het bedankje van het vrouwtje. Dat zij ziet dat ik zo’n goed idee had. Probeer het eens, werkt vast bij mensen ook ;-)

Beloon
Ik weet hoe het bij jullie mensen is, maar ik ben dol op vis, kaas en vlees. Voor mij geen grotere beloning dan dat. Geld heb ik als hond sowieso niet zoveel aan. Persoonlijk denk ik dat ook mensen graag een tastbaar “dank je wel” krijgen. Een bosje bloemen, een compliment, iets kleins om te laten zien dat ze het goed hebben gedaan.

Teams kunnen meer
Ken je die van die blaffende honden en dat been. Medewerkers die je tegen elkaar opzet zullen niet presteren. Een anders afdeling trekt de klus dan naar zich toe en maakt er een succes van. Zorg voor een goede sfeer, stimuleer samen werken en

Geef het goede voorbeeld
Medewerkers doen niet wat bazen zeggen, ze doen wat bazen doen. Geef het voorbeeld. Wil je mensen die verantwoordelijkheid nemen? Neem zelf je verantwoordelijkheid. Wil je mensen die een stapje extra doen? Doe zelf een stapje extra. Verwacht niet dat iedereen overwerkt, als jij elke avond op tijd naar huis gaat. Wees en geef het voorbeeld! Of om het naar honden te vertalen… als jij niet wilt dat ik blaf, schreeuw dan niet tegen me.

Catootje

zondag 10 april 2011

Knuffelhormoon

Het vrouwtje loopt op een roze wolkje. Ik denk dat het door de Oxytocine komt. Dat is een hormoon dat ik ook heb en dat ook wel knuffelhormon genoemd wordt.

Door wetenschappers is vastgesteld dat het hormoon oxytocine invloed heeft op het zogenoemde parasympatische zenuwstelsel. Dit hormoon komt vrij als je bijvoorbeeld een hond aait of knuffelt. Oxytocine heeft een rustgevend effect en zorgt voor een vermindering van agressie, angst en stress. Wie vaker dit hormoon aanmaakt, heeft langer ‘plezier’ van de effecten. Hoe meer van het hormoon wordt aangemaakt, hoe beter de sociale relaties. Ook honden die in zo’n relatie betrokken zijn, maken meer oxytocine aan. Het zorgt ervoor dat honden gehecht raken aan hun baasje.

Nu heb ik op zich niets tegen delen, maar om nou mijn aanmaak van het knuffelhormoon af te laten nemen doordat iemand anders ook aandacht krijgt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dus gooi ik al mijn charmes in de strijd. Ik begroet haar nog enthousiaster dan normaal. Ik wil nergens anders meer liggen dan op haar schoot. Ik zorg dat ik mijn dagelijkse portie aaien krijg, zodat ik mijn hormoon op peil kan houden.

Ondertussen mag zij dan van mij best dromen van iemand anders. Van glaasjes wijn, snackjes en romantische uitjes. Dat romantische daar heb ik toch niets mee. Kaarsjes, rozen, gesproken woorden, het is niet mijn ding. Ik wil gewoon fysiek aandacht en zolang ik dat krijg hoor je mij niet blaffen.


Catootje

zondag 3 april 2011

Als je het wil dan kan je het

Later als ik groot ben wil ik rentenieren op een landgoed. Met veel ruimte om vrij rond te lopen, de mogelijkheid om achter konijnen aan te jagen, een open haard om voor te slapen en zo'n keuken waar het niet uitmaakt dat je een beetje knoeit bij het eten. Dat ik dan uit kan blinken in achter dingen aan jagen, slapen en eten.

Nu zou ik ook wel trucjes willen doen, al is het alleen maar omdat mensen je eerder iets lekkers te eten geven als jij iets bijzonders doet als hond. Las ik laatst tips om te leren uitblinken, eens kijken wat ik daar mee kan.

1. Doe wat u leuk vindt
Voor mij is dat eten en spelen. Dus ik speel met mijn eten en eet ik mijn speelgoed op. Jaag ik achter eenden, meerkoeten, katten en vogels aan. Leuk is dus om ergens achteraan te rennen. Leuker zou zijn om het ook op te kunnen eten.

2. Begin met het moeilijkste onderdeel
Het moeilijkst is om als je achter iets levends aanrent het ook te vangen. Niet het zien dat er iets te vangen valt, niet het rennen op zich, maar achter iets aan rennen en dat dan vangen. Dat stukje is wel heel moeilijk (zeker als je niet achter die eend aan wilt het water in)

3. Oefen intensief
Kijk, dat doe ik dus al. Elke tocht ga ik achter alles aan wat maar een beetje te vangen en eten zou zijn. Katten, maar die gaan onder een auto zitten en dan kan ik er niet meer. Eenden en meerkoeten die het water in vluchten en ik houd niet van zwemmen. Zwanen die opeens twee keer zo groot lijken te worden. Vogels die altijd op tijd naar een plek waar ik niet bij kan vliegen. Het zit niet mee en een mens had misschien al opgegeven. Ik blijf elke keer oefenen, ooit zal het lukken.

4. Vraag gedoseerde feedback
Kijk en daar gaat het mis. Na elke poging kijk ik vertwijfelt naar het vrouwtje in de hoop dat zij me uit kan leggen wat ik beter kan doen. Ik wil feedback, horen wat er mis ging, aandacht voor mijn verbeterpunten. Maar dat gaat dus mis. Ze begrijpt mijn vraag niet en ik kan dus niets met wat ze zegt. Mijn tip (ja daar komt ′ie) zorg dat je feedback vraagt aan iemand die jouw taal spreekt, je begrijpt en er wat mee kan. Misschien moet ik toch de hond van de buren eens vragen?

5. Neem regelmatig rust
Op dit punt ben ik expert, ik weet waar ik over praat, ik heb er jaren ervaring mee. Ik slaap op de bank, achter in de auto, aan boord, op een kussen/plaid/deken en zo neem ik mijn rust. Dat zou jij ook moeten doen. Je kan je rust nemen met een kop koffie achter je bureau, in de tram op weg naar huis/werk of in bad. Maar ook winkelen kan rust geven, genieten van een concert of een goed boek lezen. Of doe als ik, slaap even bij na een stukje lopen.

6. Maak er een ritueel van
Een ritueel is een serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur. Iets wordt pas een gebruik als de volgorde van de handelingen steeds gelijk is. Dus lopen -> eend zien -> rennen -> uithijgen. Dat kan jij vast beter, denk aan koffie -> bank -> koekje.

Tot zover mijn wijze raad. Wat ik alleen nog wil zeggen is…

als ik het kan …


Catootje