zondag 27 maart 2011

Nationale Slaapdag

Gisteren was het de zesde Nationale Slaapdag. Een mooi moment om stil te staan bij de zin en onzin van slaap. Iets waar ik wel even wat over moet zeggen want uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders zich doorgaans slaperig voelt.

Slaperigheid is wat anders dan vermoeidheid, dufheid, futloosheid en gebrek aan energie. Het wordt veroorzaakt door slaaptekort, slaapstoornissen en slaapmiddelengebruik. Uit diverse internationale studies is gebleken dat personen met een aantoonbaar verstoorde slaap of slaapgebrek veel grotere kans lopen om betrokken te raken bij een verkeersongeval. In Amerikaanse studies is uitgerekend dat de kosten voor persoonlijk letsel, overlijden en materiële schade na ongevallen veroorzaakt door slaperigheid loopt in de miljarden Euro's.

Nu zou een oplossing voor dit alles wel zijn om honden achter het stuur te zetten. Alhoewel, wij slapen niet… wij rusten uit. De hele dag door als het even kan. Slaaptekort, wat is dat? Niet kunnen slapen, ik kan het me niet voorstellen? Slaapmiddelen, zijn die er wel voor honden? Ik heb ze in ieder geval niet nodig. Mijn bioritme past zich continu aan, ik was vanochtend gewoon op tijd wakker, ik heb vandaag geen mini-jetlag. Jullie blijkbaar in grote getale wel.

Heb ik nog een tip om de komende week door te komen? Ja, zelfs een paar die gebaseerd zijn op informatie van centra voor slaapstudies.

Maak het ’s avond lekker donker
Jammer van dat extra licht, maar zorg dat je er langzaam aan went. Dus vanavond nog gewone tijd de gordijnen dicht en dan elke avond een kwartiertje later. Ben je over een week gewend.

Mijd morgen de ochtendspits
Slaap lekker uit, vermijd de file en zeg dat het beter voor je bioritme is. Werkgevers hebben het steeds over life balance, kop deze lekker in.

Ontbijt op het terras/balkon
door jezelf al vroeg op de dag bloot te stellen felle licht van de ochtendzon bloot te stellen help je je biologische klok. En je hebt er morgen tijd voor! Je gaat toch pas na de files weg.

Vergeet de siësta deze week
Ik weet dat een middagdutje goed is voor je concentratie (daarover later meer) deze week alleen even niet. Je lijf heeft het al druk genoeg en het concentratieverlies door de zomertijd is stukken groter dan je kan opheffen met een siësta. Dus werk maar gewoon door. En ga wat eerder naar huis zodat je …

Sport voor vieren
Lekker sporten is altijd goed. Maar je lijf moet wel bijkomen van alle adrenaline en dat voordat je naar bed gaat. Iets eerder sporten is deze week goed voor je.


Catootje

zondag 20 maart 2011

Zwemmen

Vandaag las het vrouwtje mij het verhaal van een vriendin voor. Het ging over zwemmen. Een voorbeeld van hoe een Nederlands meisje in de USA opeens wel alleen het zwembad in ging.

Bij mij is het net zo. Van het weekend ben ik in het bad geweest en daar heb ik echt een onwijze hekel aan. Nat, schuim, afdrogen en daarna op een handdoek liggen. Wat is daar nou aan. Net als al die honden die voor de lol het water in gaan om een bal te halen. Ik haal geen bal en al helemaal niet uit het water. Behalve ...

okay, de eerste "behalve" is al Noor in de buurt is. Leuk meisje, 8 jaar en helemaal vrolijk als ik even door het water spetter. Is het warm genoeg en is zij in de buurt? Dan wil ik wel door de sloot spetteren. Aandacht is altijd leuk.

De andere is op vakantie in een ander land. De zee bij Norderney was best lekker en Ringkobingfjord in Denemarken al helemaal. Lekker door het water, spetteren, tot je pootje de grond niet meer voelen. Zwemmen is niet aan mij besteed, ik spatter wat, ik ren wat achter steentjes aan, maar ik zwem niet!

Dus bij deze wil ik even laten weten dat ik supertrots ben op Sanne. Sanne die in een bad zwemt waar haar pootjes niet bij de grond kunnen.

Go Sanne!


Catootje

zondag 13 maart 2011

Vrijheid van meningsuiting, ook voor honden!

Eerst dacht ik dat ik het niet goed gelezen had. Maar toen het vrouwtje thuis kwam en er ook over begon wist ik het zeker; het is slecht gesteld met de vrijheid van honden om zich te uiten. En om het allemaal nog droeviger te maken helpt de hondenbescherming, ja inderdaad een instantie die mij zou moeten beschermen, mee. Je zou er bijna van gaan janken. En dat mag nu juist niet.

Want in tijden waarin mensen onder het mom van vrijheid van meningsuiting steeds meer dingen zeggen die je eigenlijk niet wilt horen, krijgen wij honden een spreekverbod. Want zeg nou zelf dat is pas rustig, een hond die niet blaft!

Persoonlijk is blaffen de enige manier die ik ken om duidelijk te maken dat iets leuk, vervelend, grappig of te laat is. Ik blaf als het vrouwtje weg gaat omdat ik dan mee wil, ik blaf naar de vogels in de tuin omdat ik ook wil spelen, ik blaf naar die andere als ik denk dat die weg moet. Maar meestal blaf ik niet. Meestal lig ik lief stil op de bank, mijn kussen of in mijn mand te wachten op wat komen gaat.

In IJsselland hebben ze bedacht dat blaffende honden naar een therapeut moeten. Op zich niets mis mee, best fijn om op een divan te liggen en iemand te hebben die naar je luistert. Ze gaan het project zelfs uitbreiden, zodat ook ik in Haaglanden een kans krijg. Maar wat ik niet snap is waarom ze dit niet eerst op mensen getest hebben. Waar blijft de Partij voor de Dieren? Zou het geen oplossing zijn om politici die 'blaffen' ook verplicht in therapie te laten gaan?

Of is de hond van Moszkowicz daar minder blij mee?



Catootje

zondag 6 maart 2011

Scouting beter dan mediteren?

Het is winter. Voor mij betekent dat elke zaterdagmiddag alleen thuis zitten. Want het vrouwtje gaat naar scouting en ik mag niet mee. ’s-Zomers wel. Dan gaan we regelmatig lekker een weekend naar de Kaag. Waar ik heerlijk in de zon kan liggen, waar we soms een beetje gaan varen en waar er mooie grasveldjes zijn om rond te rennen.

Maar tot 1 april is de zaterdag bij scouting klusdag. Dan gaat ze weg, trekt daar een overal aan en krabt, schuurt en verft boten. En onderzoek van Leonard L. Martin, Ph.D. (een psycholoog uit Amerika) zegt dat dat niet alleen goed is voor de boten. Volgens zijn I-D compensation theory (1999), functioneren individuen optimaal als ze regelmatig betrouwbare feedback krijgen dat ze hun doel gaan halen. Dat ze op de goede weg zijn. En volgens mij voldoet een middag booronderhoud wel aan dat gegeven: om 15.30 weet je dat alles gekrabd en geschuurd is en om 17.00 staat dat stukje boot weer strak in de lak.

Het ene middagje per week appelleert aan haar oergevoel. Het geeft rust in haar hoofd. Ze hoeft niet te denken, maar kan lekker met haar handen werken en genieten van het resultaat. In een artikel in de psychologie magazine van deze maand (ik heb keurig geblaft toen die in de bus kwam), beweert Roos Vonk zelfs dat met je handen werken beter is dan mediteren.

Nu doet Roos ook voorstellen waar ik niet blij van wordt. Zo stelt ze voor de werkster de deur uit te doen. Hé, Roos. Dat is mijn tweewekelijkse boterhammetje, mijn extra aandacht, mijn ‘jaag-op-de-stofzuiger’-momentje. Maar gelukkig hoeft dat bij mij thuis niet: want mijn vrouwtje heeft scouting!


Catootje