dinsdag 30 juni 2015

Open brief aan de ANWB

Beste ANWB,

Weten jullie hoeveel watersportongelukken er jaarlijks gebeuren omdat mensen op vakantie even een boot huren? Mensen die niets weten van de regels op het water. Mensen die niet snappen welk moordwapen ze in handen hebben. Mensen die in een boot gaan varen “want het is vakantie”.

Ik ben de hond van een watersporter, zeilinstructeur, scoutingleidster en ik mag altijd mee als ze gaat varen, dus ik kan het weten. Er zijn heel veel gevaarlijke situaties op het water. Dat komt omdat je de verkeersregels niet hoeft te weten. Terwijl die regels voor een motorboot heel makkelijk zijn:
-          Doe alles om een aanvaring te voorkomen
-          Vaar niet te snel
-          Probeer zoveel mogelijk rechts te blijven
-          Haal anderen links in
-          Alle anderen hebben voorrang, behalve als jij helemaal rechts vaart

Helaas is dit te moeilijk voor mensen die, net als de meneer in de radiocommercial, voor één keertje een boot huren. En dan snappen ze ook niet dat een boot achteruit varend vaak een beetje gaat draaien, dat een boot niet meteen stil ligt als je remt en dat bijvoorbeeld zeilers niet zomaar een andere kant op kunnen. Of dat je niet tussen een slepende boot en een gesleepte boot heen kan. En als er dan wat is dan hebben wij het gedaan, want goed zeemanschap vraagt dat wij alles doen om letsel, aanvaring en schade te voorkomen.

Wat me vooral verbaast is dat de ANWB, die er toch ook voor watersporters claimt te zijn, dit voorbeeld gebruikt in haar reclame. Hoeveel meer ongelukken moeten er gebeuren? De waterfiets die de andere familieleden voorstellen lijkt me meer geschikt voor iemand die niet gewend is op het water. Van een organisatie die zich zo inzet voor veiligheid had ik iets anders verwacht.

Wilt u aub in het vervolg even een nachtje slapen over een idee voor een commercial? Dan had u dit zelf vast ook allemaal bedacht.


 
 


Catootje
 
 
PS Heeft vrouwtje mijn verhaal ook echt naar de ANWB gestuurd. Ben benieuwd

maandag 29 juni 2015

Geslaagd? De vlag mag weer binnen

Zou het echt komen omdat ik een kleiner koppie heb? Dat ik gewoon niet genoeg hersenen heb om dingen te begrijpen. Dat je groot mens moet zijn om het helemaal te snappen... Wat? Waarom de vlag nog steeds uithangt bij al die jongeren die geslaagd zijn.

Ik snap natuurlijk dat je heel blij bent dat je het hebt gehaald. Ik snap dat je dan een vlag uithangt om het te vieren, met natuurlijk de tas die al die jaren meeging naar school aan de vlaggenstok. Maar geen wimpel graag, na zonsondergang gewoon weer binnenhalen graag en na een paar dagen kan 'ie helemaal weg blijven.

Ze geven tegenwoordig is de Brugklas les in agenda inschrijven, huiswerk plannen en aantekeningen maken. Misschien moeten ze in het examenjaar iets vertellen over het hoe en wat van geslaagd zijn.
Of zouden ze je dat na een week examenreis toch weer vergeten zijn ;-)






Catootje

maandag 22 juni 2015

Woef! VOG is helemaal niet te streng

Okay, ik geef toe dat ik een klein hondje ben. Maar sommige dingen zijn volgens mij ook door grote mensen niet te begrijpen. Vrouwtje en ik waren lekker aan het computeren toe ik opeens 'Verklaring Omtrent Gedrag is te streng' zag staan op NUnl.

Te streng? Te streng?! Zijn ze nu helemaal raar geworden? Volgens mij is de VOG nog niet streng genoeg. Zolang het mensen die niet van kinderen af kunnen blijven lukt om een VOG te krijgen, bijvoorbeeld omdat indertijd de zaak niet is doorgezet door de leeftijd van het slachtoffer, moet de keuring juist veel strenger.

Als voorbeeld halen ze iemand aan die op zijn dertiende werd veroordeeld voor een zedenmisdrijf en elf jaar later geen VOG kreeg toen hij bij de brandweer wilde werken. Heel goed! Fijn te weten dat de brandweerman die in de klas komt vertellen een schoon verleden heeft.

Bij de scoutinggroep waar vrouwtje voorzitter is hebben ze voor iedereen een VOG gevraagd (én gekregen). Ook voor de mensen die ze al heel lang kennen. Want je bent er niet altijd bij, dus die extra zekerheid daar betalen ze graag voor.

Misschien moeten de Kamerleden even met wat slachtoffers spreken van mensen tegen wie nog niemand aangifte had durven doen en die dus door konden blijven gaan. Ik wil ze er wel naar toe blaffen.





Catootje

maandag 8 juni 2015

Nieuwste rage: jelly beans die naar stinkvoeten en rot ei smaken|Kinderen| Telegraaf.nl

Het heeft wel lang geduurd. Opeens zie je een bericht dat de Nieuwste rage: jelly beans die naar stinkvoeten en rot ei smaken|Kinderen| Telegraaf.nl zijn. Maar ... hadden we die rage niet al gehad? Kan je niet gewoon http://nl.harrypotter.wikia.com/wiki/Smekkies_in_Alle_Smaken kopen op internet?

Vanaf het moment dat het allereerste deel Harry Potter populair werd zijn er mensen geweest die op de hype insprongen met Smekkies. Volgens mij is het dus geen nieuwe rage, maar gewoon een variatie op iets heel ouds.

Trouwens, als je echt iets vies wilt proeven moet je eens een hondenbrokje nemen.





Catootje