zondag 16 januari 2011

Beestachtig management

Het is best grappig als je weer eens hoort van een of ander onderzoek over managers en dat dan zo’n mens ze vergelijkt met dieren. Laatst las het vrouwtje me een stukje voor, gewoon om me te laten weten hoe dat dan zit. Ene Richard Maun ziet in elk managementteam: krokodillen, leeuwen, olifanten en meerkatten.

Krokodillen ver tevoren hebben altijd wel een briljant plannetje en zijn gek op kantoorpolitiek. Spelen spelletjes, schieten uit hun slof en kiezen de aanval in plaats van de verdediging? Leeuwen lijken eerder pauwen. Ze pronken. Maar ze liggen ook op de loer, om duidelijk te maken dat zij de baas zijn. Wat dat betreft inderdaad een mannetjes leeuw: laat de vrouwtjes het werk doen en eist daarna het beste resultaat op. De olifant die we van de parceleinkast kennen doet het ook goed in een kantoorgebouw en de meerkat: verstopt zich op zijn kantoor zodat zijn medewerkers alles zelf op mogen lossen. .

Zelf denk ik dat, al ben ik natuurlijk bevooroordeeld, de beste manager is als een hond.

Honden zijn sociale dieren. Ze hebben aandacht voor elkaar en werken graag samen. Ze hebben evenwichtige leiders: waardige, kalme dieren die zorgen voor veiligheid en rust binnen de roedel. Hondenmanagers zijn ranghoogste door het respect dat andere roedelleden hen betonen, niet door dictatoriale dwang en agressie. De meest honden voorkomen agressie door ver tevoren signalen te geven wanneer bij hen bepaalde grenzen worden overschreden.

Honden leren door ondervinding, door uitproberen en door verbanden te leggen, daarin zijn zij meesters! Honden weten als geen ander het verschil tussen wat wel en wat niet iets voor ze oplevert. Honden zijn volledig eerlijk. Zij zijn niet in staat hun gevoelens te verbergen. Honden leven in het hier en nu. Zij reageren direct op een gebeurtenis, of deze hen nu blij maakt of angstig of boos. Feedback geven hoeven ze niet aan te leren.

Maar wie ben ik?


Catootje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten