dinsdag 24 mei 2016

Jongeren die goede dingen doen met je waarderen

Vandaag presenteert @Gemeente Den Haag het plan om jongeren hun schuld af te laten lossen via vrijwilligerswerk. Naast vrijwiligerswerk doen voor je bijstandsuitkering nu een nieuwe vorm van 'verplicht' aan de slag gaan als vrijwiliger. Want dit plan kan alleen maar voor mensen boven de 23 jaar zijn, tot die tijd zijn de ouders immers nog financieel aansprakelijk!

Mijn probleem met deze vormen van vrijwilligerswerk is dat door vrijwilligerswerk te presenteren als straf (jij moet want jij hebt schulden) de jongeren die vrijwilligerswerk echt als VRIJwilliger doen minder respect lijken te krijgen.

Ik ken tientallen jongeren die wekelijks hun tijd, geld en energie geven omdat zijzelf ervoor gekozen hebben om andere, jongere kinderen, een leuke vrije tijd te geven. Jongeren die er genoegen mee nemen dat ze minder kunnen werken bij hun bijbaantje omdat ze iets voor een ander over hebben.

Wat doet doen gemeenten voor deze jongeren? Niets. Subsidies zijn afgeschaft en wegbezuinigd (schulden overnemen moet ergens van betaald). De regeldruk neemt toe, ze moeten een VOG aanvragen (wat ze allemaal natuurlijk doen en gelukkig ook krijgen), ze bereiden zaken zelfstandig voor naast goede schoolresultaten maar krijgen geen uurtje vrij voor een evenement.

Mijn oproep is om eens wat meer de jongeren te waarderen die het beste met onze wereld voor hebben. Kijk eens om u heen. Sportclubs, scouting, buurthuizen, ze kunnen niet zonder deze jongeren. Jongeren die niets vragen, die geen tijd hebben om zich te misdragen omdat ze met goede dingen bezig zijn.

Kent u iemand die zo'n schouderklopje hoort te krijgen? Geef hem aub zelf, want de overheid doet het niet.

 

zondag 15 mei 2016

Noor heeft gewonnen

Gisteravond heeft Noor vrouwtje en Philip leren boerenbridgen. Ik wilde niet mee doen, de stokjes die ze gebruiken voor de puntentelling (lucifershoutjes) zijn mij te klein. Maar goed, die mensen hier aan boord lijken alles leuk te vinden. Heb ik gewoon braaf tussen vrouwtje en Noor liggen kijken. Wist Philip in de laatste ronde nog van de dames te winnen. Wat is 'ie knap he.

Kwam wel goed uit dat ze dat spelletje nu kunnen spelen, want vandaag was er teveel wind om uit te varen en dus bleven we in Stavoren. Eerst uitgeslapen, toen rustig ontbeten. Ging Noor dus heel lang douchen, snap ik helemaal niets van. Wie wil er nou vrijwillig heel lang onder het water staan en nat worden? Daarna ging ze allemaal moeilijke dingen leren, iets met biologie en latijn. Ben ik opeens een Canis lupus familiaris. Na ruim een uur huiswerk maken was het tijd voor de lunch. Moet zeggen dat het broodje gezond dat Noor had gemaakt er wel heel lekker uit zag. Enige minpuntje was dat ik er helemaal niets van kreeg. Flauw hoor van die mensen.

Na de lunch weer een spelletje boerenbridge. Was wel een spannend spelletje hoor. Durfde soms gewoon niet te kijken en bleef dus maar lekker in de hoek van de bank slapen. Heeft Noor gewoon gewonnen. Was ze wel blij mee. En ik ook, want daarna gingen we een eindje lopen en ik mocht mee! Okay, bij die leuke winkel waar ze dat leuke jurkje in Noors maat hadden moest ik buiten blijven, maar in het restaurant waar ze wat gingen drinken mocht ik er wel in. Heb ik ook wat breekbrood gehad, appeltaart kreeg ik niet :-(

Weer buiten zijn we teruggelopen naar de boot. En daar hebben de mensen gegeten (en ik later ook). Na het eten hebben ze weer een potje boerenbridge gespeeld en dat potje heeft Noor echt ruim gewonnen. Tenminste, Philip zegt dat hij haar heeft laten winnen omdat ze anders geen leuk humeur heeft. Daar geloof ik niets van hoor!
Nu heb ik mijn avondrondje gelopen, zo kan ik lekker gaan slapen. Morgen gaan we zeilen, heen en weer. Heb er helemaal zin in.

Pootje van Catootje

zaterdag 14 mei 2016

Reis door Europa

De afgelopen weken was het lekker weer, dus heb ik het druk gehad. Ik mocht heel veel nachtjes bij Bart logeren (ook zonder vrouwtje) en kon dus heel veel dagen lekker door de tuin rennen. Achter kraaien aan, soms een klein stukje samen met de katten, maar niet bij de kuifeenden, dat mag niet van Bart. Die is verder wel heel lief, want als ik blaf doet hij de deur voor me open. Ook als ik maar vijf minuten daarvoor al ook geblafd had.
Gisteren was het opeens over met het spelen en moest ik mee in de auto. Dat wilde ik eerst niet, dus ik ben gewoon voor de voordeur gaan zitten. Maar vrouwtje pakte me op en nam me mee. Als ze nou gewoon had gezegd waar we naar toe gingen. Nu was ik de hele reis naar huis nieuwsgierig. Ging ze thuis tassen pakken en gingen we ook Noor nog ophalen. En daarna moest ik weer heeeeel lang in de auto, wel twee uur.
Allemaal de moeite waard blijkt achteraf, want we zijn nu op de Overstag! Daar heb ik wel zin in. Als de wind morgen minder is dan gaan we lekker zeilen. Vanavond hebben we Songfestival gekeken. Voor mij maken ze gewoon allemaal geluid en bewegen de beelden, maar de mensen hier aan boord moesten er wel om lachen. Bleek vooral dat op Twitter er heel veel grappige dingen langskwamen. Ik heb liggen genieten van het tegen Noor aan liggen. Die kan heel goed stil blijven zitten en dan kan ik lekker met mijn koppie op haar been. Hhhhmmm
Straks lekker slapen bij vrouwtje en dan zien we morgen wel weer.
Pootje van Catootje