maandag 21 maart 2016

Honden in het nieuws

Omdat er meer honden zijn die jullie aandacht verdienen deel ik deze week wat opmerkelijke berichten over soortgenoten.

Zo heeft een hond een bejaarde Duitser van de bevriezingsdood gered. En red zo nu en dan een superhond iemand met een chronische ziekte door ze op tijd te waarschuwen, in dit geval diabetes.


En een aantal onderzoekers (rare mensen) heeft uitgezocht dat een iq-test voor honden voor meer inzicht in mensen zorgt. Mensen die dan ook onderzoek doen naar hoe wij jullie zien (met onze ogen dus) of die zich afvragen of wij wel van jullie houden (ja, als je eten hebt)

Bij berichten over honden die wachten op een overleden baas moet ook ik even slikken. En verhalen over dit soort verminkingen kan ik eigenlijk niet zo goed lezen.

Gelukkig is daar dan altijd weer iemand die vertederende plaatjes op het net zet en dan moet ik glimlachen.




Catootje

maandag 14 maart 2016

Keuzes maken

Beste allemaal,

Deze week moest ik keuzes maken. Ging ik op zondag achter de computer liggen om een blog te schrijven of toch maar de tuin in?

Nu was ik net drie dagen in mijn eigen huis geweest. Daar is dus een heel kleine tuin waar als hond niet veel te beleven is. Geen gras, geen naar poes/kat ruikende struiken en zeker geen mogelijkheid om langer rond te lopen. Nee, in mijn eigen tuin heb ik het na vijf minuten wel gezien. Moet ik ook nog aan de riem als we samen naar buiten gaan. Niet echt een honden wahala.

Dan de tuin van Bart:
- heel veel gras,
- kan gewoon rondjes om het huis lopen,
- altijd wat nieuws te snuffelen,
- vogels om achteraan te rennen,
- katten om een gewapende vrede mee te hebben,
- steeds nieuwe dingen te ontdekken en vooral
- daar kan ik dus wel een half uur lopen zonder me te vervelen.

Dus helaas voor jullie dit keer geen analyse van het wereldnieuws, geen heldere kijk om een werelds dilemma.
Nee, ik heb me-time genomen en gekozen voor de tuin.

Aarde zwart Pootje van
Catootje

zondag 6 maart 2016

Open deur onderzoek (maar dan kan je wel mooi naar buiten glippen)

Mensen zijn rare wezens. Nu hadden een stel wetenschappers blijkbaar weer eens niets anders te doen en dus zochten ze antwoord op de vraag: "Hoe kijkt een hond eigenlijk naar mensen?"

Ja, echt waar. Onderzoekers van een Mexicaanse universiteit hebben onderzocht hoe een hond naar een mens kijkt, dat staat (met video) in The Huffington Post. Uit dat onderzoek blijkt  dat honden een speciale manier hebben om gezichten te zien. Daar had je mijn soortgenoten dus niet voor in zo'n enge scanner hoeven stoppen, dat had ik je ook kunnen vertellen.

Het is maar goed dat ik niet ben gevraagd voor dit onderzoek. Want ze trainden de honden om doodstil te blijven liggen in een scan. Mochten ze naar tekeningen van mensen en alledaagse voorwerpen kijken. Ik ga veel liever een uur scharrelen in Barts tuin, lekker snuffelen, rollen door het gras en met extra zwarte vlekken weer binnen komen.

Maar okay, alles voor de wetenschap. Dus als een van mijn verre verwanten naar het gezicht van een mens keek, zagen wetenschappers in het gebied waar emoties en herinneringen ontstaan opvallend meer hersenactiviteit ontstaan dan bij het zien van plaatjes van voorwerpen. Daaruit concluderen ze dat menselijke gezicht dus zeker speciaal zijn voor honden. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat ze niet de goede plaatsjes hadden. Neem plaatjes van gerookte zalm, hachee vlees en yoghurt, daar ga ik ook hersenactiviteit bij vertonen hoor.

Wie mij een beetje kent weet dat ik voorkeur heb voor mensen boven andere honden. Ik sluit me dan ook totaal niet aan bij de slotalinea van het stuk uit de Huffington Post:
And while the question of whether dogs truly carry a torch for their owners remains unanswered, there's good evidence that dogs can at least recognize us -- in photos as well as in the flesh -- but still prefer to look at other pooches rather than at people. 
Geef mij maar mensenaandacht




Catootje