dinsdag 29 september 2015

Vooroordelen of feiten?

Nu ik alweer bijna een maand thuis ben wordt het tijd om mijn gedachten over de zeilende Duitsers met jullie te delen. Ik heb de afgelopen weken, liggend op de bank, bedacht dat de volgende vooroordelen misschien toch in de categorie "feiten" horen.

De Duitse landvast. De bijnaam voor de stroomkabel die walstroom brengt. En wij hebben deze vakantie weer gezien dat die bijnaam niet voor niets is. Vaak is er al iemand met de walstroom aansluiting naar de wal en ligt deze kabel al vast voordat boot 100% vast ligt. Leren we hier: eerst landvast, dan spring, dan walstroom. Is het daar eerst walstroom en dan de rest in willekeurige volgorde.
Nieuwsgierig als we zijn hebben we natuurlijk gevraagd naar het 'waarom'. Wat blijkt: de koelkast in een schip blijft tot zo'n 3 tot 4 uur nadat de elektra eraf gaat koel. Dat wisten we natuurlijk al. Maar ... onze oosterburen zijn bang dat het bier te warm gaat worden. En dus moet zo snel als kan de stroom weer aan, zodat de koelkast weer gaat koelen. 
Het is een rare reden.

Altijd je boegschroef gebruiken. En met "altijd" bedoel ik "altijd". Eigenlijk moet je de boegschroef het liefst gebruiken als het geen zin heeft. Dus als je nog teveel vaart hebt. Als je zonder boegschroef te gebruiken aanlegt, dan krijg je paniek bij de buren. Dat hadden wij in Norddeich. We komen aan, vrouwtje stuurt hem strak achteraan de box in: landvastje achter, schroefje in de vooruit en liggen. Blijkt vijf minuten later dat de buren totaal in paniek waren, want we gingen én achteruit aanleggen én zonder boegschroef.
Het grappige van dat verkeerde gebruik van de boegschroef is dat ze dus stiekem heel goed kunnen varen. Want bij de manier waarop zijn de boegschroef gebruiken werkt hij niet (en doen ze het dus gewoon op alleen de schroef, zoals het hoort).

Wat we niet goed hebben kunnen testen is de stelling: "Ze drinken bier bij het ontbijt". Wij gingen pas na het ontbijt met de veerboot op stap. Daar zagen we wel mensen om 11 uur al aan het bier, maar dat zou dan dus eerder bij de brunch geweest zijn ;-)

Pootje van 
Catootje

zondag 6 september 2015

Weekendje scouting

Wat ben ik toch een bofhond. Zijn we net een week terug van vakantie, mag ik alweer op de Overstag omdat ze een scoutingfeestje hebben. Het Botenhuiseiland is namelijk al 65 jaar Zeeverkennerscentrum Kagerplassen. Moet je natuurlijk vieren met alle vaste gebruikers en daar hoor ik ook bij ;-)

Dus ik verheug me op een weekend met al mijn scoutingvriendjes, bleek het heel druk te zijn en mocht ik er dus helemaal niet bij. Vond ik natuurlijk wel een beetje flauw. Om het leed te verzachten was Philip er gelukkig. Heb ik vrouwtje achtergelaten bij al haar zeeverkenners en ben ik zelf naar Philip gegaan. Lag ik dus heerlijk warm en droog tijdens de buitjes, kreeg ik voldoende aandacht van al het bezoek dat bij Philip langs kwam en mocht ik zijn bakje uitlikken na het eten.

's Avonds was er een feestje, maar ook toen ben ik op de Overstag gebleven. Veel te druk en groot voor mij zo'n Corbulo. Had het vrouwtje ook meteen een goede smoes om weer lekker in de stuurboord hondenkooi te komen slapen.

Vanochtend mocht ik eerst lekker los rennen op het eiland, want wij waren als een van de eersten wakker. Daarna ben ik gewoon weer op de bank gekropen, heerlijk tegen Philip aan. Zei hij eerst tegen vrouwtje dat ik mee mocht varen naar Aalsmeer, gaf hij me later toch aan haar mee. Ben ik maar weer op het eiland gaan scharrelen. Heb ik geholpen met het opruimen van het gevallen eten.


Nu ben ik weer thuis. Hebben we een logee: Lex. Da's mooi want die kan mij de komende tijd dan ook heel goed verwennen.







Catootje